Antidepresivele și efectele secundare sexuale: 5 lucruri pe care bărbații ar trebui să le știe


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Antidepresivele pot fi un instrument puternic pentru tratarea depresiei și a anxietății. Dar unii bărbați se pot teme că utilizarea acestor medicamente le-ar putea pune în pericol viața sexuală. Efectele secundare sexuale ale acestor medicamente sunt frecvente – ele pot cauza probleme legate de ejaculare (este întârziată sau imposibilă) și libidoul slab.

Dar există și vești bune: Majoritatea bărbaților pot obține ameliorarea disfuncțiilor sexuale cauzate de antidepresive, continuând să ia medicamente. “Este, în general, o problemă foarte ușor de rezolvat”, a declarat psihiatrul David J. Hellerstein, MD, de la Universitatea Columbia.

Am vorbit cu Dr. Hellerstein, împreună cu alți trei experți – psihiatrul David Healy, MD, de la Universitatea McMaster, farmacistul Benjamin Chavez, PharmD, de la Universitatea din Colorado, și farmacistul Sarah T. Melton, PharmD, de la Universitatea de Stat din East Tennessee – pentru a afla mai multe despre cum pot bărbații să ia antidepresive fără a-și afecta viața sexuală.

Iată ce au avut de spus:

Soluția ar putea fi la fel de simplă ca o schimbare de doză

“Pacienții intră deseori pe Google, tastează “disfuncție sexuală” și ajung imediat la o concluzie despre problema lor. De fapt, există o mulțime de cauze medicale pentru disfuncția sexuală, cum ar fi depresia, tulburările de anxietate și abuzul de substanțe. Am văzut oameni care ne-au spus că funcția lor sexuală se îmbunătățește în timp ce iau un antidepresiv, probabil pentru că pierderea funcției era un simptom sever al depresiei lor.

Discutați cu psihiatrul sau medicul dumneavoastră și încercați să lămuriți această problemă. Nu întrerupeți tratamentul și nu faceți schimbări, ceea ce poate duce la probleme mai mari. Uneori, disfuncția sexuală se îmbunătățește în timp, pe măsură ce organismul se adaptează. Iar unul dintre cele mai simple lucruri pe care le puteți face este să ajustați doza de medicamente [sub îndrumarea medicului] – scăzând-o, sărind peste o doză sau luând-o mai târziu în timpul zilei.” – David J. Hellerstein, MD

Unele antidepresive sunt mai riscante decât altele

“Două clase de antidepresive sunt asociate cu cel mai înalt nivel de apariție a disfuncțiilor sexuale.

Un grup este cel al inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) – citalopram (Celexa), escitalopram (Lexapro), fluoxetină (Prozac), fluvoxamină (Luvox), paroxetină (Paxil) și sertralină (Zoloft). Paxil este considerat a fi cel mai problematic. De fapt, este considerat medicamentul de elecție pentru ejacularea prematură, pentru a prelungi timpul până la orgasm.

Celălalt grup este reprezentat de inhibitorii recaptării serotoninei și noradrenalinei (SNRI) – desvenlafaxina (Khedezla, Pristiq), duloxetina (Cymbalta), levomilnacipran (Fetzima) și venlafaxina (Effexor).

S-a demonstrat că antidepresivele mai noi, vilazodona (Viibryd) și vortioxetina (Trintellix), au rate mai mici de disfuncție sexuală decât medicamentele SSRI și SNRI tradiționale. Bupropionul (Wellbutrin) și mirtazapina (Remeron) au, de asemenea, rate mai mici de disfuncții sexuale.” – Sarah T. Melton, PharmD

Sedativele pot juca un rol dacă luați unul dintre ele

“Disfuncția sexuală a fost raportată cu benzodiazepine utilizate pentru anxietate, dar există puține date care să indice câți bărbați sunt afectați sau probabilitatea de apariție. Efectul secundar cel mai des raportat este afectarea erecției.

Cu toate acestea, aceste medicamente sunt indicate doar pentru utilizare pe termen scurt – 2-4 săptămâni – ceea ce face ca disfuncția sexuală pe termen lung să fie mai puțin probabilă.” – Sarah T. Melton, PharmD

Schimbarea sau adăugarea de medicamente ar putea aduce ușurare

“O opțiune este să treceți la un alt medicament. Întreaga clasă de SSRI poate provoca disfuncții sexuale și niciunul dintre ele nu are un risc foarte scăzut. Dar Lexapro și Prozac par să aibă cel mai mic risc dintre ISRS-uri.

Cel mai puțin problematic antidepresiv este Wellbutrin. Acesta nu afectează serotonina, care provoacă disfuncții sexuale. Deci, de unul singur, nu ar avea niciun risc de disfuncție sexuală. Cu toate acestea, pentru unii pacienți s-ar putea să nu funcționeze pentru depresia sau anxietatea lor.”

Benjamin Chavez, PharmD

Problemele sexuale pot persista după ce ați renunțat la medicamente

“După ce încetează să folosească un antidepresiv, unii bărbați pot continua să aibă probleme sexuale, iar unii pot dezvolta o problemă precum ejacularea prematură. Nu cunoaștem proporția celor care au acest lucru. Cu toate acestea, nu există daune permanente și se pare că situația se poate schimba [pentru mulți bărbați]. Anunțați-vă medicul dacă se întâmplă acest lucru.” – David Healy, MD

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend