Anumite alimente îți pot da un boost de energie?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pe lângă exercițiile fizice, hidratarea și somnul suficient, alimentele pe care le consumați joacă un rol esențial în menținerea unui nivel ridicat de energie.

Ca atare, s-ar putea să vă întrebați ce alimente vă pot ajuta să vă mențineți vigilența și concentrarea pe tot parcursul zilei.

Acest articol explică dacă anumite alimente vă pot crește nivelul de energie.

Cum îți afectează anumite alimente nivelul de energie?


Primul lucru pe care trebuie să îl știți este că toate alimentele vă oferă energie sub formă de calorii, care reprezintă o măsură a energiei.

O calorie măsoară cantitatea de energie necesară pentru a crește temperatura unui gram de apă cu 1 grad Celsius.

Acestea fiind spuse, nu toate alimentele îți afectează nivelul de energie în același mod.

Dintre cei trei macronutrienți, carbohidrații oferă o sursă de energie mai rapidă în comparație cu proteinele și grăsimile, deoarece sunt sursa preferată de energie a organismului tău.

Cu toate acestea, carbohidrații sunt clasificați ca fiind simpli și complecși, precum și ca având un indice glicemic (IG) ridicat sau scăzut. Și, încă o dată, acestea îți afectează diferit nivelul de energie.

Carbohidrați simpli vs. carbohidrați complecși


Carbohidrații simpli cuprind fie una, fie două molecule de zahăr și sunt cunoscuți sub numele de monozaharide și, respectiv, dizaharide. Deoarece structura lor este atât de mică, sunt mai ușor de digerat și, prin urmare, sunt ușor de utilizat pentru energie.

Cu toate acestea, rata lor rapidă de digestie înseamnă că provoacă o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge – și, prin urmare, a nivelului de energie – care este urmată, de obicei, de o cădere bruscă care vă poate face să vă simțiți leneși.

Câteva exemple de carbohidrați simpli pe care ați putea dori să îi limitați pentru a evita un astfel de efect includ pâinea albă, cerealele pentru micul dejun, bomboanele, sucul de fructe și cerealele procesate sau rafinate cu adaos de zaharuri.

Dimpotrivă, carbohidrații complecși cuprind trei sau mai multe molecule de zahăr și sunt cunoscuți sub numele de oligozaharide și polizaharide.

Deoarece structura lor este mai complexă și sunt, de obicei, bogate în fibre, durează mai mult timp pentru a fi digerate și, astfel, oferă o creștere treptată a nivelului de zahăr din sânge.

Acest lucru înseamnă că acești carbohidrații complecși vă oferă un aport constant de energie pe tot parcursul zilei.

Exemple de surse de alimente cu carbohidrați complecși pe care ai putea încerca să le incluzi în dieta ta sunt cerealele integrale nerafinate, ovăzul, legumele și amidonul.

Indicele glicemic


Un alt mod de a determina modul în care carbohidrații vă pot afecta nivelul de energie este prin intermediul indicelui glicemic, care vă spune cum un aliment care conține carbohidrați vă poate afecta nivelul de zahăr din sânge.

Alimentele cu un indice glicemic ridicat au tendința de a crește și apoi de a vă prăbuși nivelul de zahăr din sânge, la fel ca și carbohidrații simpli. În schimb, alimentele cu un indice glicemic scăzut – cum ar fi carbohidrații complecși – nu sunt cunoscute pentru că provoacă variații bruște ale nivelului de zahăr din sânge.

Cercetările arată că dietele cu IG ridicat, care sunt bogate în zaharuri și sărace în fibre, sunt asociate cu o vigilență redusă și o somnolență crescută.

IG al alimentelor poate fi deosebit de relevant în cazul fructelor integrale și al produselor lactate.

Din punct de vedere structural, glucidele din fructe și lactate – fructoza și, respectiv, lactoza – sunt simple. Cu toate acestea, ambele sunt alimente bogate în nutrienți, cu IG scăzut, care pot oferi o sursă rapidă de energie fără a sacrifica calitatea dietei.

Cu toate acestea, țineți cont de faptul că sucurile de fructe și produsele lactate aromatizate tind să aibă zaharuri adăugate și, prin urmare, un IG ridicat.

REZUMAT
Carbohidrații oferă o sursă de energie mai rapidă în comparație cu proteinele și grăsimile. Carbohidrații simpli sau cu IG ridicat au tendința de a crește și apoi de a vă prăbuși nivelul de energie. Carbohidrații complecși sau cu IG scăzut asigură un aport constant de energie pe tot parcursul zilei.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend