Anumite conexiuni în creier arată că unor oameni le lipsește imaginația vizuală


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Noi cercetări au arătat că persoanele cu capacitatea de a vizualiza clar lucruri în imaginație au o legătură mai puternică între rețeaua lor vizuală și regiunile creierului legate de luarea deciziilor. De asemenea, studiul pune lumină asupra diferențelor de memorie și personalitate dintre cei cu imagini vizuale puternice și cei care nu pot ține o imagine în ochii minții.

Cercetarea, de la Universitatea din Exeter, publicată în Cerebral Cortex Communications, aruncă o nouă lumină asupra motivului pentru care aproximativ trei procente din populație nu au capacitatea de a vizualiza. Acest fenomen a fost numit „afantazie” de către profesorul Adam Zeman de la Universitatea din Exeter în 2015. Profesorul Zeman le-a numit „hiperfantazici” pe cei cu abilități de dezvoltare a imaginii vizuale foarte intense. Finanțat de Consiliul de Cercetare pentru Arte și Științe Umaniste, acesta este primul studiu sistematic neuropsihologic și imagistic despre creierul persoanelor cu afantazie și hipefantazie.

Echipa a efectuat scanări RMN pe 24 de persoane cu afantazie, 25 cu hiperfantazie și un grup de control de 20 de persoane cu intensitate imagistică de nivel mediu. Au combinat datele imagistice cu teste cognitive și de personalitate detaliate. Scanările au dezvăluit că persoanele cu hiperfantazie au o legătură mai puternică între rețeaua vizuală care procesează ceea ce vedem și care devine activă în timpul imaginilor vizuale alături de cortexul prefrontal, implicat în luarea deciziilor și atenție. Aceste conexiuni mai puternice au fost evidente în scanările efectuate în timpul odihnei, în timp ce participanții se relaxau – și, eventual, rătăceau mințile în gândire. În ciuda scorurilor echivalente la testele de memorie standard, profesorul Zeman și echipa au descoperit că persoanele cu hiperfantazie produc descrieri mai bogate ale scenariilor imaginate decât grupul-control,  grup care, la rândul său, a depășit performanțele celor cu afantazie. Acest lucru s-a aplicat și memoriei autobiografice sau capacității de a-și aminti evenimente care au avut loc în viața persoanei.

Aphantasics avea, de asemenea, o capacitate mai mică de a recunoaște fețele. Testele de personalitate au dezvăluit că cei cu afantazie tindeau să fie mai introvertiți, iar hiperfantazicii – mai deschiși și extrovertiți. Profesorul Zeman a spus: „Cercetările noastre indică pentru prima dată că o conexiune mai slabă între părțile creierului responsabile de viziune și regiunile frontale implicate în luarea deciziilor și atenția duce la aphantasia. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui privit ca un dezavantaj – este un mod diferit de a experimenta lumea. Mulți afantezici sunt extrem de performanți și acum suntem dornici să explorăm dacă diferențele de personalitate și memorie pe care le-am observat indică modalități contrastante de procesare a informațiilor, legate de capacitatea de imagistică vizuală. “

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend