Anxietatea este genetică?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Mulți oameni întreabă: este anxietatea genetică? Deși se pare că o serie de factori vă pot pune în pericol de a dezvolta tulburări de anxietate, cercetările sugerează că anxietatea este ereditară, cel puțin parțial.

Ce cauzează anxietatea?

Cercetătorii nu sunt 100% siguri de cauzele tulburărilor de anxietate. Fiecare tulburare de anxietate are propriii factori de risc, dar conform Institutului Național de Sănătate Mentală, este mai probabil să dezvoltați o tulburare de anxietate dacă:

ați avut experiențe traumatice de viață

aveți o afecțiune fizică legată de anxietate, cum ar fi tulburările tiroidiene

rudele biologice au tulburări de anxietate sau alte boli mintale

Cu alte cuvinte, tulburările de anxietate pot fi atât genetice, cât și cauzate de factori de mediu.

Ce spune cercetarea?

Zeci de ani de cercetare au explorat conexiunile ereditare în anxietate. De exemplu, cercetările din 2002 au menționat că anumite caracteristici cromozomiale sunt legate de fobii și tulburări de panică. Un studiu din 2015 a analizat bolile mentale și gemenii și a constatat că gena RBFOX1 poate face pe cineva mai susceptibil de a dezvolta tulburare de anxietate generalizată.

O revizuire din 2016 a arătat că tulburarea de anxietate socială, tulburarea de panică și tulburarea de anxietate generalizată sunt toate legate de gene specifice. Mai recent, o revizuire a studiilor din 2017 a confirmat că tulburarea de anxietate generalizată (GAD) poate fi moștenită, GAD și afecțiunile asociate fiind legate de o serie de gene diferite. Majoritatea cercetătorilor concluzionează că anxietatea este genetică, dar poate fi influențată și de factori de mediu. Cu alte cuvinte, este posibil să aveți anxietate fără ca aceasta să apară în familia dvs. Există multe despre legătura dintre gene și tulburările de anxietate pe care nu le înțelegem și este nevoie de mai multe cercetări.

Care sunt simptomele tulburărilor de anxietate?

Anxietatea în sine este un sentiment și nu o boală mentală, dar există multe afecțiuni clasificate ca tulburări de anxietate. Acestea includ:

  • Tulburare de anxietate generalizată (GAD): anxietate cronică cu privire la experiențele și situațiile obișnuite de zi cu zi
  • Tulburare de panică: atacuri de panică frecvente, recurente
  • Fobii: frică intensă față de un anumit lucru sau situație
  • Tulburare de anxietate socială: o teamă intensă și anxietate cu privire la situațiile sociale.
  • Tulburare de anxietate de separare: o teamă intensă de a pierde oamenii pe care îi iubești sau persoane importante din viața ta.

Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, există și alte condiții de sănătate mintală care, deși nu sunt tulburări de anxietate tehnice, includ totuși anxietatea ca simptom, cum ar fi:

-tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)

-tulburare de stres posttraumatic (PTSD)

-tulburare de stres acut

-tulburare de ajustare

Anxietatea este un sentiment de îngrijorare sau de teamă. În timp ce toată lumea se simte anxioasă din când în când, unii oameni au tulburări de anxietate. Tulburările de anxietate implică, de obicei, anxietate intensă, debilitantă, chiar și în legătură cu lucruri care de obicei nu provoacă anxietate.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend