Apărare sau reparare: Cum sunt controlate celulele imune în timpul vindecării rănilor


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O echipă de cercetători din Köln a descoperit că metabolismul mitocondriilor, furnizorii de energie ai celulelor, din macrofage coordonează într-o măsură semnificativă vindecarea rănilor. Macrofagele fac parte din grupa celulelor albe din sânge și sunt cunoscute și sub numele de celule de curățare. Profesoara Dr. Sabine Eming și colaboratorii și colegii săi de la Clusterul de excelență pentru cercetare în domeniul îmbătrânirii CECAD de la Universitatea din Köln au arătat că macrofagele de rană sunt supuse unor programe metabolice diferite în timpul reparării țesuturilor, care sunt necesare pentru a susține fazele succesive pentru reconstrucția pielii după o leziune. Articolul “Metabolismul mitocondrial coordonează procesele de reparare specifice etapelor în macrofage în timpul vindecării rănilor” a fost publicat în Cell Metabolism.

În corpul uman, macrofagele pot adopta diferite stări de activare. În calitate de macrofage proinflamatorii în faza timpurie a vindecării rănilor, acestea ucid bacteriile sau virușii și inițiază un răspuns protector de apărare. Macrofagele reparatoare din faza târzie de vindecare a rănilor susțin rezolvarea inflamației, astfel încât țesutul să se poată acumula și să se restabilească echilibrul. O întrebare nerezolvată în biologia macrofagelor este ce semnale sunt necesare pentru tranziția de la macrofagele inflamatorii la cele reparatorii. În noul studiu, Eming, medic primar la Departamentul de Dermatologie și Venereologie și lider al grupului de cercetare de la CECAD și de la Centrul de Medicină Moleculară din Köln (CMMC), și echipa sa au demonstrat o legătură funcțională între repararea țesuturilor, metabolismul celular și activarea și funcția macrofagelor reparatoare de țesuturi. Modificările metabolismului mitocondrial reprezintă mecanismul de control critic pentru diferitele funcții ale macrofagelor în timpul vindecării timpurii și târzii a rănilor.

Pe un model animal, cercetătorii au studiat metabolismul macrofagelor în stările de vindecare timpurie și târzie a rănilor. Ei au descoperit că metabolismul zaharurilor în faza timpurie nu este suficient pentru a asigura o reparație productivă. Folosind secvențierea monocelulară, echipa a descoperit că o subpopulație de macrofage în faza timpurie metabolizează radicalii reactivi ai oxigenului produși în mitocondrii ca produs secundar al respirației celulare. Eming și echipa au reușit să demonstreze pentru prima dată că beneficiul moleculelor reactive care conțin oxigen în macrofagele din stadiul timpuriu al rănilor este esențial pentru a asigura creșterea vaselor de sânge și, astfel, vindecarea la timp. În schimb, macrofagele utilizează un alt tip de schimb mitocondrial stromal mediat de receptori specifici (IL-4Ra) pentru funcțiile lor antiinflamatorii și reparatorii în faza târzie a vindecării rănilor.

‘Pe baza rezultatelor noastre, va fi foarte interesant să înțelegem dacă stresul mitocondrial perturbat în celulele sistemului imunitar contribuie la răspunsurile inflamatorii aberante în piele și la stările patologice de vindecare a rănilor’, a declarat Eming. ‘De asemenea, va fi interesant de văzut dacă intervenția farmacologică în răspunsurile la stresul mitocondrial oferă beneficii terapeutice și facilitează repararea țesutului lezat’.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend