Apariția alergiilor, inclusiv a astmului și a febrei fânului, nu are o legătură cauzală directă cu trăsăturile de sănătate mintală


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Bolile alergice, cum ar fi astmul, dermatita atopică și febra fânului, nu cauzează apariția unor afecțiuni psihice și nici invers, conform rezultatelor unui nou studiu condus de Universitatea din Bristol, publicat în revista Clinical and Experimental Allergy.

În timp ce studiile anterioare au raportat o relație de observație între sănătatea mintală și bolile alergice comune, până acum nu fuseseră încă identificate relații de cauzalitate.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din Bristol: Population Health Sciences (PHS) și School of Psychological Science au vrut să afle dacă bolile alergice cauzează de fapt trăsături de sănătate mintală, inclusiv anxietate, depresie, tulburare bipolară și schizofrenie sau invers.

În primul rând, echipa de cercetători a încercat să izoleze efectele acestor boli alergice prin aplicarea unei tehnici științifice numite randomizare mendeliană, care le-a permis să identifice variantele genetice legate de aceste boli alergice și apoi a investigat modul în care aceste variante au fost legate cauzal de prezența afecțiunilor de sănătate mintală pe baza unui eșantion de 12.000-344.901 persoane.

Deși cercetătorii au identificat asocieri observaționale între bolile alergice și trăsăturile de sănătate mintală, acestea nu au fost reproduse în analiza cauzală a echipei.  S-au găsit puține dovezi ale unei relații cauzale între apariția bolii alergice și sănătatea mintală, sugerând că asocierile observaționale găsite s-au datorat confuziei sau altor forme de distorsiune.

Autorii concluzionează că este puțin probabil ca intervenția asupra prezentării inițiale a bolii alergice să îmbunătățească rezultatele privind sănătatea mintală. De asemenea, este puțin probabil ca prevenirea apariției trăsăturilor de sănătate mintală să reducă riscul de boală alergică. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga dacă intervenția asupra progresiei bolii alergice după debut are vreun impact cauzal asupra sănătății mintale.

Dr. Ashley Budu-Aggrey, cercetător asociat principal la Bristol Medical School: PHS și autorul principal al studiului a declarat: “Tulburările comune de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, sunt unele dintre cele mai mari contribuții la povara globală a bolilor, iar prevalența acestora și a bolilor alergice a crescut de ceva timp. Dezlegarea naturii relației dintre boala alergică și sănătatea mintală ajută la răspunsul la o întrebare importantă privind sănătatea și sugerează că apariția bolii alergice nu determină apariția trăsăturilor de sănătate mintală sau invers.

“Acest lucru nu exclude însă un potențial efect cauzal asupra progresiei bolii, care trebuie încă investigat și care ar putea ajuta la descoperirea unor noi strategii de tratament pentru boala alergică sau pentru trăsăturile de sănătate mintală.”

Autorul principal, Dr. Hannah Sallis, cercetător asociat principal la Școala de Științe Psihologice din Bristol, a adăugat: “Cercetarea a folosit o combinație de abordări și date din mai multe studii. Acest lucru ne ajută să ne întărim încrederea în constatări. Stabilirea faptului dacă boala alergică provoacă probleme de sănătate mintală, sau invers, este importantă pentru a ne asigura că resursele și strategiile de tratament sunt direcționate în mod corespunzător.”

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend