Apendicita poate fi diagnosticată cu ajutorul tomografiei computerizate cu doze reduse de radiații


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O nouă lucrare din British Journal of Surgery, publicată de Oxford University Press, indică faptul că acum este posibilă diagnosticarea apendicitei cu ajutorul tomografiei computerizate de joasă frecvență, reducând expunerea la radiații, ceea ce are o importanță clinică semnificativă, în special în cazul pacienților tineri.

Apendicita este una dintre cele mai frecvente cauze de internare în spital, iar apendicectomiile sunt unele dintre cele mai frecvente proceduri chirurgicale efectuate la nivel mondial. Cu toate acestea, poate fi dificil de diagnosticat apendicita. Astfel de dificultăți pot întârzia sau conduce la intervenții chirurgicale inutile. Tomografia computerizată (CT) cu contrast este foarte utilă pentru a-i ajuta pe medici să pună diagnosticul corect, dar există preocupări legate de expunerea la radiații.

Dovezile din ce în ce mai numeroase privind siguranța și eficacitatea tratamentului neoperator pentru apendicita acută necomplicată au stabilit noi cerințe pentru acuratețea diagnosticului atât în cazul apendicitei acute, cât și în cazul apendicitei severe. Întrucât apendicectomia de urgență nu mai este considerată singura alternativă de tratament pentru pacienții cu apendicită acută necomplicată, accentul s-a mutat de la evaluarea exclusivă a faptului dacă un pacient are sau nu apendicită la diferențierea între apendicita acută necomplicată și cea complicată.

Imagistica a devenit un standard în diagnosticul apendicitei, reducând atât rata negativă a apendicectomiei, cât și costurile totale de tratament. Deși o ecografie este adesea utilizată în populația pediatrică pentru a evita pericolele radiațiilor, o tomografie computerizată este cea mai precisă modalitate de diagnosticare a apendicitei la adulți.

Cercetătorii de aici au studiat pacienții tratați între 4 aprilie 2017 și 27 noiembrie 2018 la Spitalul Universitar din Turku, Finlanda. Spitalul a admis un total de 989 de pacienți la camera de urgență cu suspiciune de apendicită acută. Aproximativ 53% dintre aceștia au fost supuși unei tomografii computerizate cu doză mică, iar 47% au fost diagnosticați cu tomografii computerizate cu doză standard. Cercetătorii au constatat că acuratețea generală a tomografiei computerizate cu doză mică și cu doză standard în identificarea pacienților cu și fără apendicită acută a fost de 98% și, respectiv, 98,5%. Acuratețea diferențierii între apendicita acută necomplicată și complicată cu ajutorul diferitelor tipuri de scanări CT a fost de 90,3% și, respectiv, 87,6%.

Acest studiu arată că scanările CT cu doză mică și cu doză standard au fost precise atât în identificarea apendicitei, cât și în diferențierea între cazurile grave care necesită intervenție chirurgicală și cele care pot fi tratate doar cu antibiotice.

Rezultatele acestui studiu sugerează că doza de radiații la scanarea CT de diagnosticare poate fi redusă semnificativ fără a afecta acuratețea diagnosticului. Se speră că aceste constatări vor încuraja medicii să implementeze modalitățile de CT cu doză redusă în departamentele de urgență pentru imagistica apendicitei acute, pentru a evita radiațiile inutile la această populație foarte mare de pacienți.”

Paulina Salminen, autorul principal al lucrării

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend