Apasă LIKE pentru a primi sfaturi, articole, recomandări. Toate gratuit!

Ai auzit vreodată de apneea în somn? S-ar putea să suferi de afecțiunea asta dacă, după o noapte întreagă de somn, încă ești foarte obosit, remarci adesea stare de somnolență în timpul zilei, suferi de insomnie, sau poate sforăi. Apneea în somn reprezintă, de fapt, multiple episoade repetate de oprire a respirației în timpul somnului, ceea ce duce la fragmentarea somnului, cu treziri frecvente. Apare, de regulă, la pacienți de vârstă medie și vârstnici, iar cei mai mulți sunt bărbați, fumători, asociind și hipertensiune arterială.

Iată cele mai frecvente semne și simptome:

  • Sforăit excesiv
  • Episoade de oprire a respirației în timpul somnului (raportate de o altă persoană)
  • Așa-numita „sete de aer în timp” ce dormi
  • Senzația de gură uscată la trezire
  • Cefalee( durere de cap) dimineața 
  • Dificultăți de a adormi/ insomnie
  • Somnolență excesivă în timpul zilei
  • Dificultăți de concentrare
  • Iritabilitate

Nu toate persoanele care sforăie suferă de apnee în somn, însă mergi la doctor dacă simți astfel de simptome, ești mereu obosit și iritat și simți că nu te poți odihni suficient.

Excesul de greutate/ obezitatea, circumferința mare a gâtului, obstrucții nazale( deviație de sept), genul masculin, vârsta înaintată, istoricul familial, consumul de alcool, sedative, tranchilizante, fumatul, congestia nazală, anumite boli- diabetul, insuficiența cardiacă, hipertensiunea, boala Parkinson, astmul, tulburările hormonale – toate acestea reprezintă factori de risc pentru apneea în somn.

Mergi la doctor. Pe termen lung, poate afecta mult starea ta de sănătate.

 

Sursa

 

 

 

susținerea ta = ❤️


De peste 8 ani fac educație pentru sănătate, investind mii de ore și bani mulți pentru conceperea materialelor și păstrarea site-ului în condiții bune. Tot conținutul este accesibil oricând, gratuit, fără nicio reclamă. Scriu cu pasiune, blândețe și dragoste, dând mai departe toate cunoștințele mele acumulate în peste 15 ani de pregătire și practică medicală. Dacă vrei să mă susții, să știi că poți lua o carte din magazinul oficial al comunității. Am scris 7 de beletristică, dar și 5 pentru copii, cu ilustrații minunate. Doar o frântură din prețul lor îmi rămâne mie și mă ajută să continui munca la toate proiectele. Susținerea ta chiar poate face o diferență.Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.