Apneea în somn poate aproape dubla riscul de moarte subită


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Apneea obstructivă în somn a devenit o problemă de sănătate răspândită la nivel mondial. Literatura de specialitate recentă estimează că peste 1 miliard de indivizi se confruntă cu această tulburare cronică a somnului.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Un studiu realizat de Penn State College of Medicine din Hershey, care apare în BMJ Open Respiratory Research, a constatat că cei care primesc un diagnostic de apnee obstructivă în somn prezintă un risc semnificativ mai mare de a muri subit decât cei care nu au această afecțiune.

Cuvântul apnee înseamnă “fără respirație”. În timpul apneei obstructive în somn, există o reducere sau un blocaj complet al fluxului de aer în timpul somnului. Această tulburare a somnului se manifestă în diverse moduri, inclusiv somnolență excesivă în timpul zilei, oboseală, sforăit puternic și somn nerefrescat.

Consecințe grave ale apneei în somn
În timp ce aceste simptome pot afecta potențial calitatea vieții unei persoane, ele pot avea, de asemenea, consecințe și mai grave.

Cercetătorii de la Penn State au efectuat o analiză sistematică a literaturii de specialitate și au identificat 22 de studii axate pe apneea obstructivă în somn, moartea cardiacă și moartea subită. Echipa a analizat datele combinate ale acestor studii prin meta-analiză.

Analiză cantitativă a inclus un total combinat de peste 42.000 de persoane din întreaga lume. Vârsta medie a participanților a fost de 62 de ani, iar 64% au fost bărbați.

Meta-analiză a arătat că indivizii cu apnee obstructivă în somn au fost de aproximativ două ori mai predispuși la moarte subită decât cei care nu aveau această afecțiune. Studiul a identificat, de asemenea, că apneea obstructivă în somn a dus la un risc de aproape două ori mai mare de deces cardiovascular care a crescut odată cu vârsta.

“Apneea obstructivă în somn este o afecțiune comună care poate avea consecințe fatale”, subliniază Dr. Oh.

Diagnostic și tratament la timp
Dr. Ryan Soose, directorul diviziei de somn de la UPMC, a declarat “Știm de mult timp că pacienții cu apnee în somn netratată sunt mai predispuși să dezvolte hipertensiune arterială, boli de inimă și o serie de alte afecțiuni de sănătate. Dar riscul de moarte subită raportat în acest studiu este revelator și face ca un diagnostic și un tratament în timp util să fie și mai presante.”

Efectele sistemului nervos asupra ciclului de somn uman pot explica asocierea dintre apneea de somn și rata crescută a morții subite.

Din cauza lipsei intermitente de oxigen pe care o resimt persoanele cu apnee în somn, sistemul nervos central ar putea fi suprasolicitat pentru a crește fluxul de aer. La rândul său, acest lucru poate provoca creșteri atât ale tensiunii arteriale sistolice, cât și ale celei diastolice ale unui individ.

În plus, o persoană cu apnee în somn va experimenta stresul oxidativ, care poate contribui la un dezechilibru al antioxidanților din organism. Acest dezechilibru poate deteriora celulele și poate accelera procesul de îmbătrânire, cauzând numeroase probleme de sănătate în timp.

Într-un podcast, Dale Coller, de la Holland Hospital Pulmonary and Sleep Medicine din Michigan, a comentat despre factorii de stres serioși care rezultă din apneea obstructivă în somn.

“De fiecare dată când gâtul se închide, este foarte asemănător cu situația în care cineva este sufocat”, explică Coller. “Acest lucru se poate întâmpla de sute de ori într-o singură noapte, provocând persoanei stres și fragmentarea somnului”.

Este nevoie însă de studii ulterioare pentru demonstrarea unei legături mai clare de cauzalitate intre apneea în somn şi riscul de moarte subită.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend