Ar putea virușii care ucid bacteriile să reușească acolo unde antibioticele eșuează?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O pacientă în vârstă de 15 ani, bolnavă de fibroză chistică, care se lupta cu o infecție micobacteriană care îi amenința viața, nu mai avea alte opțiuni. Medicii ei au încercat să folosească viruși pentru a distruge bacteria.

Pe măsură ce rezistența la antibiotice devine tot mai frecventă, recurgerea la entități care au evoluat în mod natural pentru a ținti bacteriile ar putea reprezenta o cale promițătoare. Bacteriofagii – pe scurt, fagii – infectează și se replică în interiorul bacteriilor și își pot ucide gazda ca parte a ciclului lor de viață. Deoarece diferiți fagi infectează bacteriile prin intermediul unor receptori diferiți, un amestec de mai mulți fagi ar putea, de asemenea, reduce posibilitatea apariției rezistenței.

Acum, într-un articol recent publicat în revista Nature Medicine, Rebekah Dedrick, Carlos Guerrero-Bustamante și echipa lor de la Universitatea din Pittsburgh raportează prima utilizare a fagilor modificați genetic pentru a viza o infecție micobacteriană rezistentă la antibiotice la un pacient cu fibroză chistică. Fibroză chistică este o afecțiune ereditară legată de probleme respiratorii cauzate de acumularea de mucus în plămâni.

Pacienta în vârstă de 15 ani, Isabelle Carnell, a primit un transplant de plămâni, dar a rămas cu o infecție diseminată cauzată de Mycobacterium abscessus (M.abscessus), o rudă a bacteriei tuberculozei.

Echipa din Pittsburgh a început să analizeze cei peste 15.000 de fagi pe care îi catalogaseră în ultimii ani, căutând vreunul capabil să infecteze și să distrugă bacteria M.abscessus.

Căutarea lor a condus mai întâi la o familie de fagi care a ucis eficient bacteria izolată de la pacient. Apoi a fost identificat un al doilea fag și modificat genetic pentru a elimina o genă represoare care, lăsată în situ, ar fi împiedicat acest fag să ucidă bacteriile pe care le infecta. Cu gena eliminată, a fost o sentință de moarte puternică pentru celulele micobacteriene. Un al treilea tip de fag a fost, de asemenea, izolat și manipulat genetic pentru a introduce o mutație care să-i modifice domeniul de gazde, astfel încât să poată viza M. abscessus mai eficient.

Pregătit sub formă de cocktail pentru a reduce la minimum șansele ca bacteria să devină rezistentă la un singur tratament cu fagi, amestecul de trei fagi a fost administrat inițial intravenos și apoi local, pe rănile operatorii ale pacientei și pe leziunile cutanate produse de infecția cu M.abscessus.

În urma aplicării, funcțiile pulmonare și hepatice ale pacientei au început să se îmbunătățească lent, iar leziunile cutanate s-au rezolvat. Șapte luni mai târziu, M. abscessus nu mai era detectabil în sânge sau în spută, deși echipa raportează că niveluri scăzute sunt încă prezente în unele zone ale pielii. Experimentele microbiologice sugerează că fagii se replică în corpul pacientei, deși nu există dovezi că organismul reacționează la fagi sau că bacteria devine rezistentă la fagi. Împreună, aceste rezultate sugerează că acest cocktail de fagi a reușit să reușească acolo unde opt ani de tratament antimicobacterian eșuase și să trateze infecția. Este posibil ca îmbunătățirile clinice pe care echipa le-a observat să fi apărut din întâmplare, deși acest lucru este extrem de puțin probabil, iar aceasta este o constatare făcută la un singur pacient, așa că trebuie interpretată cu prudență. Cu toate acestea, tratamentul infecțiilor bacteriene are nevoie urgentă de noi soluții, iar acest succes este o altă dovadă a puterii de a combina tehnologia modernă cu soluțiile preexistente pe care natura le-a conceput pentru ea însăși de-a lungul a milioane de ani.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend