Are mierea de Manuka efecte extraordinare?

DUBLĂ LANSARE! 2 CĂRȚI NOI - 36% reducere ai autograf de la autor

Mierea în general este promovată drept un aliment sănătos, pentru că este obținută pe cale naturală, nu prin procesări repetate, așa cum este în cazul zahărului. Trebuie să știm, din capul locului, că-n esență vorbim de zaharuri identice și este necesară restricția aportului, altfel riscurile de generare a bolilor clasice este același (obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare și cerebrale), indiferent că mâncăm multă miere sau mult zahăr.

Tendințele în ultimii ani sunt de a nișa anumite produse. Mierea este multă, fie că e polifloră sau monofloră. Dacă ai o miere de la poalele Everestului și o îmbraci bine într-o poveste, adăugând și un marketing pe măsură, poți promova un produs cu proprietăți extraordinare, mai multe și mai bune decât ale clasei de bază. Mierea de Manuka nu e chiar de la poalele Everestului, ci de undeva mai spre est, din Noua Zeelandă. Este făcută de către albinele care culeg nectarul florilor arborelui manuka. A ajuns să fie comercializată în toată lumea, iar numeroase vedete îi fac reclamă, susținând că tratează rănile, inflamațiile din gât, indigestia, răcelile.

Ingredientele active care pot într-adevăr avea acțiune antimicrobiană sunt peroxidul de hidrogen (prezent în toate tipurile de miere) sau metilglioxalul (prezent în mierea de Manuka). Aplicarea de miere pe o rană tegumentară este total nejustificată însă atunci când există un protocol medical strict în acest sens, el implicând toaletarea atentă a plăgii, cu norme de asepsie și antisepsie, aplicarea de bandaj steril, administrarea la nevoie a antibioticelor locale sau sistemice, toate sub mâna medicului. Totuși, mierea a fost utilizată (studiu), mai ales în cazuri restrânse cu infecții cu bacterii multirezistente la antibiotice, dar trebuie să fie miere medicinală, filtrată după norme stricte. Aplicarea oricărui tip de miere cu impurități poate accelera o infecție. Pentru inflamații la nivelul mucoaselor bucale sau gâtului, indigestie, răceli nu există studii medicale semnificative care să arate vreun beneficiu real.

Vorbim totuși de consum, că acesta este scopul principal atunci când cumpărăm mierea. Valoarea calorică mare necesită prudență și aici, ca-n oricare alt compartiment al vieții, trebuind să aplicăm principiul dozei. Mierea de Manuka nu deține nicio proprietate miraculoasă. Mierea în general nu deține nicio proprietate miraculoasă. Nu ne va vindeca de boli cronice, nu va trata cancerul, nu ne va ajuta în slăbit. O vom consuma cu moderație și vom ține cont de faptul că, chiar dacă e obținută din flori și procedeul este natural, conține aceleași tipuri de zaharuri ca, de exemplu, zahărul obișnuit.

Iar mierea de Manuka, oricât de promovată ar fi, nu are avantaje reale în fața mierii obișnuite. Costă mult mai mult, fără nicio justificare cu studii clinice care să-i probeze proprietățile.

V.

Investește în ce contează cu adevărat. În tine. îți recomand cărțile din SHOP

-55%

Adio, zahăr!

24,90lei
-58%

Cartea femeii sănătoase

3
22,90lei
-58%

Dieta Perfectă

30
22,90lei
-56%

Jurnalul unui medic tânăr: Dragă suflet

8
21,90lei
-57%

O altă poveste de iubire

18
23,90lei
-57%

Sănătatea inimii pe înțelesul tuturor

23
23,90lei
-57%

Să-ți pui o dorință

12
23,90lei
-51%

Medicina povestită pe înțelesul tuturor

565
21,90lei
-57%

Culorile uitării (mic tratat despre memorie)

14
23,90lei
-57%

Dragă inimă, ediție aniversară

27
23,90lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare