Ascultarea repetată a muzicii preferate induce o plasticitate cerebrală benefică la pacienții cu Alzheimer


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto și de la Unity Health Toronto au demonstrat că ascultarea repetată de muzică cu semnificație personală induce o plasticitate cerebrală benefică la pacienții cu deficiență cognitivă ușoară sau cu boală Alzheimer timpurie.

Modificările în căile neuronale ale creierului s-au corelat cu creșterea performanțelor de memorie la testele neuropsihologice, susținând potențialul clinic al intervențiilor personalizate, bazate pe muzică, pentru persoanele cu demență.

Studiul multimodal a fost publicat în Journal of Alzheimer’s Disease.

“Avem noi dovezi bazate pe creier că muzica cu caracter autobiografic proeminent -; adică muzica care are o semnificație specială pentru o persoană, cum ar fi cântecul pe care a dansat la nunta sa -; stimulează conectivitatea neuronală în moduri care ajută la menținerea unor niveluri mai ridicate de funcționare”, spune Michael Thaut, autor principal al studiului și director al U of T’s Music and Health Science Research Collaboratory, care este, de asemenea, profesor la Facultatea de Muzică și la Facultatea de Medicină Temerty.

“În mod obișnuit, este foarte dificil să se demonstreze schimbări pozitive ale creierului la pacienții cu Alzheimer. Aceste rezultate preliminare, dar încurajatoare, arată o îmbunătățire a integrității creierului, deschizând ușa pentru continuarea cercetărilor privind aplicațiile terapeutice ale muzicii pentru persoanele cu demență -; muzicieni și non-muzicieni deopotrivă”, spune Thaut, care deține, de asemenea, Catedra de cercetare Tier One Canada Research Chair în domeniul muzicii, neuroștiinței și sănătății.

Echipa de cercetare a raportat modificări structurale și funcționale în căile neuronale ale participanților la studiu, în special în cortexul prefrontal, centrul de control al creierului, unde au loc procesele cognitive profunde. Cercetătorii au arătat că expunerea creierelor pacienților cu declin cognitiv în stadii incipiente la muzică cu accente autobiografice a activat o rețea neuronală distinctă -; o rețea muzicală -; compusă din diverse regiuni ale creierului care au prezentat diferențe de activare după o perioadă de ascultare zilnică a muzicii.

Ei au observat, de asemenea, diferențe în conexiunile creierului și în materia albă, oferind dovezi suplimentare de neuroplasticitate.

Intervențiile bazate pe muzică pot fi o intervenție fezabilă, eficientă din punct de vedere al costurilor și ușor de accesat pentru cei aflați în stadii incipiente de declin cognitiv.”

Corinne Fischer, autorul principal, director al secției de psihiatrie geriatrică de la Spitalul St. Michael’s al Unity Health Toronto și profesor asociat la Facultatea de Medicină Temerty a U of T.

“Tratamentele existente pentru boala Alzheimer au prezentat beneficii limitate până în prezent. Deși sunt necesare studii controlate de mai mare amploare pentru a confirma beneficiile clinice, constatările noastre arată că o abordare individualizată și la domiciliu a ascultării muzicii poate fi benefică și poate avea efecte de durată asupra creierului.”

Pentru studiu, 14 participanți -; opt non-muzicieni și șase muzicieni -; au ascultat o listă de redare curatoriată de muzică relevantă din punct de vedere autobiografic, cunoscută de mult timp, timp de o oră pe zi, pe parcursul a trei săptămâni. Participanții au fost supuși unui RMN structural și funcțional bazat pe sarcini înainte și după perioada de ascultare pentru a determina modificările funcției și structurii creierului. În timpul acestor scanări, aceștia au ascultat clipuri de muzică cunoscută de mult timp și de muzică nou compusă. Ascultată cu o oră înainte de scanare, muzica nouă era similară ca stil, dar nu avea nicio semnificație personală.

Atunci când participanții au ascultat muzica recent auzită și nou compusă, activitatea cerebrală a avut loc în principal în cortexul auditiv, centrat pe experiența de ascultare. Cu toate acestea, atunci când participanții au ascultat muzică cunoscută de mult timp, a existat o activare semnificativă în rețeaua de codare profundă a cortexului prefrontal, o indicație clară a implicării cognitive executive.

A existat, de asemenea, o implicare puternică în regiunile subcorticale ale creierului, zone mai vechi afectate în mod minim de patologia bolii Alzheimer.

Cercetătorii au raportat diferențe subtile, dar distincte în ceea ce privește modificările structurale și funcționale ale creierului asociate cu ascultarea muzicii la muzicieni în raport cu non-muzicienii, deși sunt necesare studii suplimentare pe eșantioane mai mari pentru a verifica aceste constatări. Expunerea repetată la muzică cu relevanță autobiografică a îmbunătățit cogniția la toți participanții, indiferent de calitatea de muzician.

“Indiferent dacă sunteți un muzician de-o viață sau dacă nu ați cântat niciodată la un instrument, muzica este o cheie de acces la memoria dumneavoastră, la cortexul pre-frontal”, spune Thaut. “Este simplu -; continuați să ascultați muzica pe care ați iubit-o toată viața. Cântecele tale preferate dintotdeauna, acele piese care au o semnificație deosebită pentru tine -; fă din asta sala de gimnastică a creierului tău.”

Această lucrare se bazează pe un studiu anterior în același grup de participanți care a identificat pentru prima dată mecanismele cerebrale care codifică și păstrează amintirile muzicale la persoanele cu declin cognitiv în stadii incipiente.

În continuare, cercetătorii plănuiesc să reproducă studiul pe un eșantion mai mare și să instituie o condiție de control puternic pentru a investiga rolul muzicalității în moderarea răspunsurilor cerebrale și dacă muzica sau conținutul autobiografic este cel care induce schimbări în plasticitate.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend