Aspirina este legată de un risc crescut de insuficiență cardiacă la anumite persoane


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Utilizarea aspirinei este asociată cu un risc crescut cu 26% de insuficiență cardiacă la persoanele cu cel puțin un factor de predispoziție pentru această afecțiune. Aceasta este concluzia unui studiu publicat astăzi în ESC Heart Failure, o revistă a Societății Europene de Cardiologie (ESC).1 Printre factorii predispozanți se numără fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, diabetul și bolile cardiovasculare.

“Acesta este primul studiu care raportează că, în rândul persoanelor cu cel puțin un factor de risc pentru insuficiență cardiacă, cei care iau aspirină au fost mai predispuși să dezvolte ulterior această afecțiune decât cei care nu folosesc acest medicament”, a declarat autorul studiului, Dr. Blerim Mujaj de la Universitatea din Freiburg, Germania. “Deși constatările necesită confirmare, acestea indică faptul că trebuie clarificată legătura potențială dintre aspirină și insuficiența cardiacă.”

Influența aspirinei asupra insuficienței cardiace este controversată. Acest studiu a urmărit să evalueze relația acesteia cu incidența insuficienței cardiace la persoanele cu și fără boli de inimă și să evalueze dacă utilizarea medicamentului este legată de un nou diagnostic de insuficiență cardiacă la cei cu risc.

Analiza a inclus 30.827 de persoane cu risc de a dezvolta insuficiență cardiacă, care au fost înrolate din Europa de Vest și SUA în studiul HOMAGE. “La risc” a fost definit ca fiind unul sau mai multe dintre următoarele: fumat, obezitate, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet și boli cardiovasculare. Participanții au avut vârsta de 40 de ani și peste și nu prezentau insuficiență cardiacă la momentul inițial. Utilizarea aspirinei a fost înregistrată la înrolare, iar participanții au fost clasificați ca utilizatori sau neutilizatori. Participanții au fost urmăriți pentru prima incidență a insuficienței cardiace fatale sau non-fatale care a necesitat spitalizare.

Vârsta medie a participanților a fost de 67 de ani și 34% au fost femei. La momentul inițial, un total de 7.698 de participanți (25%) luau aspirină. Pe parcursul celor 5,3 ani de urmărire, 1.330 de participanți au dezvoltat insuficiență cardiacă.

Anchetatorii au evaluat asocierea dintre utilizarea aspirinei și insuficiența cardiacă incidentă după ajustarea pentru sex, vârstă, indicele de masă corporală, fumat, consum de alcool, tensiune arterială, frecvență cardiacă, colesterol sanguin, creatinină, hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare și tratament cu inhibitori ai sistemului renină-angiotensină-aldosteron, blocante ale canalelor de calciu, diuretice, beta-blocante și medicamente pentru scăderea lipidelor. Administrarea de aspirină a fost asociată în mod independent cu un risc crescut cu 26% al unui nou diagnostic de insuficiență cardiacă.

Pentru a verifica consistența rezultatelor, cercetătorii au repetat analiza după ce au comparat utilizatorii și neutilizatorii de aspirină în ceea ce privește factorii de risc de insuficiență cardiacă. În această analiză de potrivire, aspirina a fost asociată cu un risc crescut cu 26% de un nou diagnostic de insuficiență cardiacă. Pentru a verifica și mai bine rezultatele, analiza a fost repetată după ce au fost excluși pacienții cu antecedente de boli cardiovasculare. La 22.690 de participanți (74%) fără boli cardiovasculare, utilizarea aspirinei a fost asociată cu un risc crescut cu 27% de apariție a unui nou caz de insuficiență cardiacă.

Dr. Mujaj a declarat: “Nu am găsit niciun rezultat: “Acesta a fost primul studiu de amploare care a investigat relația dintre utilizarea aspirinei și insuficiența cardiacă incidentă la persoanele cu și fără boli de inimă și cel puțin un factor de risc. Aspirina este folosită în mod obișnuit – în studiul nostru, unul din patru participanți lua acest medicament. La această populație, utilizarea aspirinei a fost asociată cu insuficiența cardiacă incidentă, independent de alți factori de risc.”

El a concluzionat: “Sunt necesare studii randomizate multinaționale de mari dimensiuni la adulții cu risc de insuficiență cardiacă pentru a verifica aceste rezultate. Până atunci, observațiile noastre sugerează că aspirina ar trebui prescrisă cu prudență la cei cu insuficiență cardiacă sau cu factori de risc pentru această afecțiune.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend