Astmul ocupațional


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Astmul ocupațional este astmul cauzat de inhalarea de vapori chimici, gaze, praf sau alte substanțe la locul de muncă și poate fi rezultatul expunerii la o substanță la care sunteți sensibil – provocând un răspuns alergic sau imunologic – sau la o substanță toxică iritantă.

Ca și alte tipuri de astm, astmul profesional poate provoca o strângere a pieptului, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație. Persoanele cu alergii sau cu antecedente familiale de alergii sunt mai predispuse să dezvolte astm profesional.

Evitarea factorilor declanșatori ocupaționali este o parte importantă a managementului. În rest, tratamentul pentru astmul ocupațional este similar cu tratamentul pentru alte tipuri de astm și include, în general, administrarea de medicamente pentru reducerea simptomelor. Dacă aveți deja astm, uneori tratamentul poate ajuta ca acesta să nu se agraveze la locul de muncă.

Dacă nu este diagnosticat corect și dacă nu sunteți protejat sau nu puteți evita expunerea, astmul profesional poate provoca leziuni pulmonare permanente, invaliditate sau deces.

Cauze


Mai mult de 250 de substanțe de la locul de muncă au fost identificate ca posibile cauze ale astmului profesional. Aceste substanțe includ:

  • Substanțe de origine animală, cum ar fi proteinele care se găsesc în păr, păr, solzi, blană, salivă și deșeuri corporale.
  • Substanțe chimice utilizate la fabricarea vopselelor, lacurilor, adezivilor, laminatelor și rășinii de lipit. Alte exemple includ substanțele chimice utilizate pentru fabricarea izolației, a materialelor de ambalare și a saltelelor și tapițeriilor din spumă.
  • Enzimele utilizate în detergenți și balsamuri pentru făină.
  • Metale, în special platină, crom și sulfat de nichel.
  • Substanțe vegetale, inclusiv proteine care se găsesc în latexul de cauciuc natural, făină, cereale, bumbac, in, cânepă, secară, grâu și papaina – o enzimă digestivă derivată din papaya.
  • Irritanți respiratori, cum ar fi gazul de clor, dioxidul de sulf și fumul.

Simptomele astmului încep atunci când plămânii devin iritați (inflamați). Inflamația provoacă mai multe reacții care restricționează căile respiratorii, îngreunând respirația. În cazul astmului profesional, inflamația plămânilor poate fi declanșată de un răspuns alergic la o substanță, care de obicei se dezvoltă în timp. Alternativ, inhalarea de vapori de la un iritant pulmonar, cum ar fi clorul, poate declanșa simptome imediate de astm în absența unei alergii.

Factori de risc


Intensitatea expunerii dumneavoastră crește riscul de a dezvolta astm profesional. În plus, veți avea un risc crescut dacă:

-Aveți alergii sau astm existent. Deși acest lucru vă poate crește riscul, multe persoane care au alergii sau astm fac locuri de muncă care îi expun la iritanți pulmonari și nu au niciodată simptome.
-Aveți persoane în familie cu alergii sau astm. Este posibil ca părinții să transmită o predispoziție genetică la astm.
-Lucrați în preajma unor factori declanșatori cunoscuți ai astmului. Se știe că unele substanțe sunt iritante pentru plămâni și declanșatoare de astm.
-Fumați. Fumatul vă crește riscul de a dezvolta astm dacă sunteți expus la anumite tipuri de iritanți.
-Ocupații cu risc ridicat


Este posibil să dezvoltați astm profesional în aproape orice loc de muncă. Dar riscul este mai mare dacă lucrați în anumite ocupații. Unele dintre cele mai riscante locuri de muncă și substanțele producătoare de astm asociate cu acestea includ următoarele:

Locuri de muncă ce vă predispun la astm


Manipulatori de adezivi -Produse chimice
M-edici veterinari -Proteine animale
Brutari, morari, agricultori -Cereale
Confecționeri de covoare -Gume vegetale
Muncitori cu metalul – Cobalt, nichel
Lucrători în producția alimentară- Lapte praf, praf de ouă
Lucrători forestieri, tâmplari, dulgheri- Praf de lemn
Coafori- Vopsele
Lucrători din domeniul sănătății- Latex și produse chimice
Lucrători din industria farmaceutică, brutari- Medicamente, enzime
Prelucrători de fructe de mare- Hering, crab de zăpadă
Vopsitori prin pulverizare, instalatori de izolații, lucrători din industria maselor plastice și a spumelor, sudori, metalurgiști, producători de produse chimice, manipulatori de shellac- Produse chimice
Lucrători din industria textilă- Coloranți, materiale plastice
Utilizatori de mase plastice sau rășini epoxidice, producători de produse chimice- Produse chimice

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend