Atacurile ischemice tranzitorii: Simptome variate, toate importante


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Adesea numit mini-atac cerebral, un atac ischemic tranzitoriu (AIT) este o modificare temporară a funcției nervoase cauzată de o întrerupere a fluxului sanguin într-o zonă a creierului sau a măduvei spinării. La fel ca în cazul unui accident vascular cerebral propriu-zis, acesta poate afecta vorbirea, vederea sau mișcarea pentru câteva momente până la câteva ore, deși întotdeauna pentru mai puțin de 24 de ore. Deoarece un AIT este temporar, acesta nu duce la efecte permanente. Și, de obicei, nu lasă o cicatrice permanentă în creier. A numi acest lucru un miniaccident vascular cerebral este înșelător: deși simptomele sale pot fi orice altceva decât “mini”, rezultatul este, de obicei, mai degrabă un semn de avertizare decât un accident vascular cerebral.

Mulți oameni pot recunoaște semnele clasice ale unui AIT. Cu toate acestea, cercetări recente sugerează că simptome mai puțin frecvente pot trece neobservate. Acest lucru este regretabil, deoarece un AIT este un semn important că nu totul este în regulă cu sănătatea creierului. Experimentarea unuia crește riscul unei persoane de a suferi un accident vascular cerebral permanent în viitorul apropiat – posibil în următoarele câteva zile. Așadar, cunoașterea gamei mai largi de simptome posibile ale AIT v-ar putea ajuta pe dumneavoastră sau pe o persoană dragă să recunoașteți un factor de risc major pentru un accident vascular cerebral viitor. Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă poate apoi sfătui dacă aveți nevoie de teste de urmărire și, dacă este necesar, să vă inițieze un tratament pentru a reduce riscul ridicat de accident vascular cerebral.

Care sunt simptomele clasice ale unui AIT?


Deoarece diferite zone ale creierului au sarcini diferite, simptomele care apar în timpul unui AIT depind de partea creierului în care fluxul sanguin este întrerupt. Slăbiciunea bruscă a mușchilor, modificările de vorbire și modificările vederii la unul sau la ambii ochi sunt simptome clasice ale AIT.

O modalitate ușoară de a reține acest lucru este fraza de memorie BE-FAST, care le spune oamenilor ce trebuie să caute și să facă în cazul unui accident vascular cerebral sau AIT. Modificări bruște la nivelul echilibrului sau al ochilor (vedere), asimetrie a feței, slăbiciune a brațelor sau modificări ale vorbirii înseamnă că este timpul să sunați la 911.

Este mai dificil să atribuiți alte simptome mai puțin specifice – cum ar fi amețeala, vederea dublă sau amorțeala sau modificări senzoriale precum furnicături sau “furnicături” – doar unei întreruperi a fluxului sanguin. Astfel, simptome ca acestea pot fi atribuite unei alte cauze sau pur și simplu ignorate de mulți oameni și chiar de furnizorii de servicii medicale. Iar acest lucru poate însemna că ratăm unele oportunități de a identifica și trata persoanele care prezintă o gamă mai largă de simptome care sugerează un posibil AIT.

Ce simptome suplimentare ar putea fi semne importante ale unui AIT?


Un studiu publicat în Lancet abordează această întrebare. Folosind date de la participanții la Oxford Vascular Study (OXVASC), cercetătorii au definit mai întâi semnele AIT “clasice” ca fiind temporare
slăbiciune care afectează echilibrul, mersul sau capacitatea de a mișca o parte a corpului, cum ar fi un braț sau un picior (slăbiciune motorie)

  • probleme de vorbire sau de înțelegere a vorbirii (disfazie)
  • pierderea parțială a vederii la ambii ochi (hemianopie sau quadrantanopie)
  • pierderea vederii la un singur ochi (pierderea vederii monoculare).


În prezent, unele simptome contează ca fiind compatibile cu un AIT doar dacă sunt asociate cu cel puțin un simptom clasic. Exemplele sunt amețeala care învârte camera (vertij), vorbirea îngroșată sau greoaie (disartrie) sau mersul anormal sau stângaci (ataxie). În continuare, cercetătorii au definit grupul de simptome care se încadrează în “AIT neconsensuale”:

  • amețeli fără alte simptome
  • vorbire îngreunată sau cu dificultăți de exprimare
  • mers anormal sau neîndemânatic
  • vedere dublă sau pierderea vederii la ambii ochi
  • amorțeală într-un segment al corpului, inclusiv la nivelul feței, brațului sau piciorului.


Cine a solicitat sfaturi sau îngrijiri medicale – și cine nu?


Folosind aceste criterii, cercetătorii au identificat 1.021 de participanți cu AIT clasic și 570 de participanți cu AIT neconsensual.

Persoanele din grupul AIT neconsensual au fost mai puțin predispuse să solicite asistență medicală în ziua în care au apărut simptomele decât cele cu AIT clasic (59% față de 75%). Și era mai probabil ca aceștia să aștepte mai mult de trei zile pentru a solicita asistență medicală (34% față de 17%).

Cu toate acestea, riscul de a suferi un accident vascular cerebral în perioada de 90 de zile după ce au avut simptome de AIT clasic sau neconsensibil a fost similar în ambele grupuri: 10,6% și, respectiv, 11,6%. Din nefericire, până în momentul în care au căutat asistență medicală, 8% dintre participanții la AIT neconsensual avuseseră deja un accident vascular cerebral permanent, comparativ cu 5% dintre participanții la AIT clasic. Este probabil ca acest lucru să reflecte o percepție mai scăzută a urgenței percepute pentru a căuta asistență medicală.

Concluzia


Fiți atenți la toate simptomele posibile ale unui AIT. Dacă credeți că ați putea avea unul, sunați la 911 sau mergeți la spital pentru o evaluare imediată. Dacă nu sunteți sigur, dar aveți unele dintre simptomele mai puțin clasice descrise mai sus, apelați imediat la furnizorul de servicii medicale pentru sfaturi sau mergeți la spital. Este posibil să aveți nevoie de teste sau de un examen și de îngrijire ulterioară, eventual inclusiv medicamente care ar putea ajuta la prevenirea unui accident vascular cerebral.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend