Avem o mare problemă: mâncăm prea mult.

Avem o mare problemă: mâncăm prea mult.

Avem o mare problemă: mâncăm prea mult.
poză de Wyeth, N. C. via Flick CC

Avem o mare problemă: mâncăm prea mult. Toată lumea îndeamnă la consum pentru a stimula economia, dar umplerea frigiderelor e o bombă din carbohidrați, proteine și grăsimi, toate în exces. Cred că mâncăm de trei-patru ori mai mult decât am avea nevoie pentru a susține activitățile zilnice uzuale.

Ați conștientizat vreodată, după ce ați trimis la gunoi produse de care nu v-ați atins sau doar le-ați început, că niște bani au zburat pe fereastră? Băgați seamă că toate mesele copioase, coroborate cu sedentarismul, se transformă în depozite adipoase care atârnă pe tot corpul? Mai mult, supraponderalitatea vă și aduce mai aproape de sfârșitul vieții.

Suntem dependenți de zahăr, produs pe care ar trebui să îl eliminăm din dietă. Sucuri carbogazoase în loc de apă, când ele ar trebui consumate rarisim. Pâine cu nemiluita, chiar și la cartofi, orez, fasole. Mezelurile nu lipsesc din frigidere, când e știut că au în ele toate tâmpeniile pentru a rezista săptămâni la rând. Cutii cu margarină de pus repede pe pâine. Borcane pline de murături supersărate. Cărnuri de toate felurile.

Mâncăm irațional și ne luptăm apoi cu efectele. E oare mai ușor să trăiești după un infarct miocardic și două stenturi sau să îți ții coronarele perfecte? E mai ușor să tragi după tine 140 de kilograme sau 65? E mai bine să gâfâi la un etaj urcat sau să zbori peste trepte?

Spinoza își lua cu el o bucată de brânză și o roșie și se retrăgea în sala de studiu. Din secolul trecut, din penița lui Flaubert, a ieșit chestia asta: grăsimea e semn de bunăstare. Îmi permit să spun așa: grăsimea e semn de inconștiență, de risipă, de neprețuire a vieții.

Ții la viața ta? Mănâncă puțin și diversificat, mișcă-te, ține mansarda în bune condiții.

Frigiderul plin nu e semn de statut înalt. Vă invit la mine, e trei sferturi gol.

V.

pachete exclusive cu Transport GRATUIT Pachete cu cărțile mele

+ cărți CADOU!

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

2 Comments

  • Haaaa!!!!! Recunosc, am fost obeza mare parte din viata. Puneam mincare peste mincare, muuuulta, bunaaaa!!! Pina a inceput sa doara!! Rau de tot!!! Ma durea burta,spatele, tot. Si la urma a durut sufletul. Atunci a fost crunt. Am inceput cu mers pe jos- o statie de autobuz era infern. Si a continuat cu reducerea mincarii din farfurie. Asa cum sinteam imi faceam regimul(!!) Pe urma am renuntat la regim si l-am numit mod de viata! A fost ca un domino, prima piesa darimata a inceput schimbarea. Si azi e best!! P.S. Multam ca scrii, ne dai sa citim, si ai rabdare sa ne citesti! Sa ai grija de tine!

  • Eu cred ca problema este mai complicata.Este posibil ca multi dintre noi, cei mai in varsta, au trait vremuri grele sau au „mostenit” astfel de probleme.
    Spre exemplu multi se lauda si-acum ca pe vremea lui N.C.aveau frigiderul plin asta insemnand ca aveau un standard inalt de viata!. Uitati-va la o bunica de la care au plecat nepotii fara sa manance, cat de necajita ramane! Prima grija este: ai mancat ceva?
    E adevarat si faptul ca voi, tinerii de azi, aveti mai multe informatii, sunteti adevarati europeni si e bine ca atrageti atentia celor de-o varsta cu voi sau apropiati voua pentru ca pe vremea mea nu vedeai atatia tineri supraponderali. Cred ca v-ati dat seama ca exista, practic, mai multe „categorii” de subiecte grele!
    Asta nu inseamna ca ar fi o scuza pentru cei din ultima categorie (adica mai in varsta) stiind faptul ca orice greutate in plus este un risc, este un factor declansator pentru multe boli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare