B12 şi prevenirea cancerului


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Experții au teoretizat că riboflavina ar putea contribui la prevenirea deteriorării ADN-ului provocate de mulți agenți cancerigeni, acționând ca o coenzimă cu mai multe enzime diferite ale citocromului P450. Cu toate acestea, datele privind relația dintre riboflavină și prevenirea sau tratamentul cancerului sunt limitate, iar rezultatele studiilor sunt mixte.

Câteva studii observaționale de mari dimensiuni au produs rezultate contradictorii cu privire la relația dintre aportul de riboflavină și riscul de cancer pulmonar. Un studiu prospectiv a urmărit 41.514 fumători actuali, foști fumători și care nu au fumat niciodată în cadrul Melbourne Collaborative Cohort Study timp de 15 ani, în medie. Aportul mediu de riboflavină în rândul tuturor participanților a fost de 2,5 mg/zi. Rezultatele au arătat o asociere inversă semnificativă între aportul alimentar de riboflavină și riscul de cancer pulmonar la fumătorii actuali, dar nu și la foștii fumători sau la cei care nu au fumat niciodată.

Cu toate acestea, un alt studiu de cohortă efectuat pe 385 747 de fumători actuali, foști și nefumători care au fost urmăriți timp de până la 12 ani în cadrul European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition nu a constatat nicio asociere între aportul de riboflavină și riscul de cancer colorectal în niciunul dintre cele trei grupuri. Mai mult, studiul prospectiv Canadian Naţional Breast Screening Study nu a arătat nicio asociere între aportul alimentar sau nivelurile serice de riboflavină și riscul de cancer pulmonar la 89 835 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani din populația generală, pe o perioadă medie de 16,3 ani.

Nici studiile observaționale privind relația dintre aportul de riboflavină și riscul de cancer colorectal nu au dat rezultate concludente. O analiză a datelor referitoare la 88.045 de femei aflate în postmenopauză din cadrul Women’s Health Iniţiative Observaţional Study a arătat că aportul total de riboflavină, atât din alimente, cât și din suplimente, a fost asociat cu un risc mai scăzut de cancer colorectal. Un studiu care a urmărit 2 349 de persoane cu cancer și 4 168 de persoane fără cancer participante la Netherlands Cohort Study on Diet and Cancer timp de 13 ani nu a constatat nicio asociere semnificativă între riboflavină și riscul de cancer de colon proximal în rândul femeilor.

Sunt necesare studii viitoare, inclusiv studii clinice, pentru a clarifica relația dintre aportul de riboflavină și diferite tipuri de cancer și pentru a determina dacă suplimentele de riboflavină ar putea reduce riscul de cancer.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend