Bacterii modificate pentru a consuma CO2


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Dacă vă este greu să vă schimbați dieta, uitați-vă la ce au făcut aceste bacterii…

Oamenii de știință au reușit să facă bacteriile E.coli să își schimbe radical dieta, pentru a consuma dioxid de carbon în loc de alimente.

“Este o adevărată transformare din ceea ce se numește heterotrofă în autotrofă”, explică Ron Milo, cercetător la Institutul Weizmann din Israel, care a condus noul studiu.

Autotrofele, cum ar fi plantele, preiau CO2 din mediul înconjurător și folosesc energia, de exemplu cea provenită de la lumina soarelui, pentru a produce biomasă, materie organică ce poate fi folosită drept combustibil. Pe de altă parte, heterotrofele, precum noi, oamenii, sunt organisme care consumă materie organică și eliberează CO2.

În loc să folosească lumina soarelui ca sursă de energie, așa cum fac plantele, bacteria E.coli modificată a extras energia dintr-un material numit formiat.

Potrivit lui Milo, ele folosesc formiatul deoarece “bacteriile nu îl pot asimila în corpul lor și îl pot folosi ca sursă de energie doar prin transfer de electroni. În același timp, este un compus care poate fi produs electrochimic”.

Cercetătorii au reușit să modifice preferințele nutriționale ale E.coli-ului lor modificând mai întâi genetic procesul de digestie al bacteriilor, iar apoi forțându-le să evolueze într-un mod specific de-a lungul mai multor generații de bacterii.

“În primul pas, proiectarea rațională, adăugăm în celulă componente care sunt gene care codifică procesul de fixare a carbonului, precum și ștergem unele gene care, în caz contrar, irosesc energie pentru celulă”, explică Milo.

“Al doilea pas este evoluția de laborator, în care luăm bacteriile și le supunem unor condiții de selecție puternică, astfel încât să li se ofere mult CO2 și energie, dar foarte puțin zahăr, astfel încât să existe o motivație foarte puternică pentru ca procesul de adaptare să depindă doar de CO2.”

Următorii pași în cercetarea lui Milo vor fi “înțelegerea bazei genetice a procesului de evoluție de laborator și apoi adaptarea celulelor pentru a putea funcționa în condiții atmosferice ambiante”.

Deocamdată, aceste bacterii revin la consumul de zahăr ca hrană atunci când acesta este disponibil cu ușurință și când nivelurile de CO2 scad sub cantitatea alimentată în timpul procesului de evoluție în laborator. Dacă reușesc acest lucru, atunci aceste bacterii ar putea fi folosite pentru a elimina în mod activ CO2 din atmosferă.

“În prezent, ceea ce avem este ceva care emite mai mult CO2 decât este absorbit. În implementarea actuală, acest lucru se face cu ajutorul formiatului, dar în viitor s-ar putea folosi surse alternative de energie, cum ar fi energia regenerabilă directă, care ar putea crea un proces net negativ de dioxid de carbon.”

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend