Bacteriile renunţă la hrană pentru rezistența la medicamente


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O tulpină de bacterii rezistente la antibiotice absoarbe mai puțini nutrienți, dar prosperă în mediul spitalicesc…

O echipă de cercetători și clinicieni de la Imperial College London a descoperit un nou mecanism prin care bacteriile pot deveni rezistente la antibiotice.

Rezistența la antibiotice devine o problemă din ce în ce mai mare, un număr tot mai mare de oameni dobândind infecții bacteriene care devin din ce în ce mai greu de tratat. Una dintre principalele cauze ale răspândirii tot mai mari a rezistenței la antibiotice este utilizarea greșită și excesivă a antibioticelor, iar acest studiu oferă o explicație pentru motivul pentru care acest lucru se întâmplă în cazul unui anumit tip de bacterie.

Echipa a studiat Klebsiella pneumoniae, o bacterie care trăiește în mod normal în intestinul multor oameni sănătoși fără a cauza probleme. Cu toate acestea, dacă Klebsiella ajunge într-o altă parte a corpului, de exemplu atunci când cineva cu mâinile infectate atinge o rană deschisă, poate provoca infecții grave, inclusiv pneumonie, infecții ale tractului urinar, infecții ale pielii, infecții ale sângelui și meningită.

“Antibioticele obișnuiau să fie foarte eficiente în uciderea Klebsiella. Cu toate acestea, în ultimii ani ne confruntăm cu problema că multe tulpini care circulă în mediul spitalicesc devin din ce în ce mai rezistente la antibiotice”, explică Gad Frankel, liderul echipei.

Echipa sa a studiat interacțiunea Klebsiella cu o anumită clasă de antibiotice cu spectru larg de acțiune, numită Carbapenem. Aceste antibiotice tind să fie utilizate în spitale atunci când alte tratamente au eșuat. Se știa deja că aceste bacterii sunt capabile să reziste la antibiotice prin crearea unui tip specific de enzimă în interiorul celulei bacteriene care poate degrada antibioticele și le poate face ineficiente.

Dar cercetătorii au descoperit și un alt mecanism care a fost în joc. Ei au descoperit o mutație genetică care afectează porii de pe membrana exterioară a celulei bacteriene. Acești pori sunt modul în care moleculele de antibiotic pătrund în bacterii.

“O mutație la unele tulpini de Klebsiella a îngustat diametrul porilor și, din acest motiv, intrarea antibioticelor este inhibată”, rezumă Frankel.

Cercetătorii au comparat structurile porilor bacteriilor rezistente cu porii bacteriilor nerezistente, sau sensibile, și au descoperit că doi aminoacizi au fost introduși în pori, ceea ce a dus la reducerea cu aproximativ un sfert a diametrului acestora. Pentru a verifica faptul că acești doi aminoacizi erau cei care provocau îngustarea porilor, ei au folosit ingineria genetică pentru a insera cei doi aminoacizi în locul potrivit, mutând astfel o bacterie sensibilă într-o bacterie rezistentă la antibiotice.

Cu toate acestea, cu un por mai mic, nu doar antibioticele nu pot pătrunde, ci și unii nutrienți necesari pentru creștere. Ceea ce înseamnă că, dobândind astfel rezistență la antibiotice, bacteriile sunt mai puțin apte în comparație cu bacteriile tipice.

Într-o competiție directă, bacteriile rezistente la antibiotice ar pierde în fața celor sensibile. Însă, într-un mediu spitalicesc, antibioticele adaugă o presiune selectivă în favoarea tulpinilor de bacterii rezistente.

“Utilizarea antibioticelor propagă bacteriile rezistente, chiar dacă acestea au un dezavantaj.”

Care ar fi calea de urmat? Trebuie să fim mai atenți cu utilizarea antibioticelor și, după cum subliniază Frankel, “trebuie să putem defini foarte devreme ce antibiotic ar fi eficient împotriva unei anumite infecții într-un mediu spitalicesc și, prin urmare, vom putea folosi un antibiotic cu spectru îngust, un antibiotic care va ucide doar organismul infectant.”

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend