Bâlbâiala la copii: Cum pot ajuta părinții


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Atunci când un copil începe să se bâlbâie, poate fi alarmant pentru părinți. Dar, de cele mai multe ori, nu este nimic îngrijorător.

Bâlbâiala este foarte frecventă. De fapt, potrivit Institutului Național pentru Surditate și alte tulburări de comunicare (NIDCD), între 5% și 10% din toți copiii se bâlbâie la un moment dat, de obicei între 2 și 6 ani.

Bâlbâiala îmbracă diferite forme


Copiii care se bâlbâie știu ce vor să spună; pur și simplu întâmpină probleme atunci când o spun. Există trei tipuri diferite de bâlbâială:

 • Repetiții, când copiii repetă un cuvânt sau părți dintr-un cuvânt (“Pot să vă mângâi c-c-c-c-câinele?”).
 • Prelungirea, când ei întind un sunet pentru o perioadă lungă de timp (“Sssssssssstop!”)
 • Blocaje, atunci când le este greu să scoată cuvinte.

Bâlbâiala este mai frecventă la băieți decât la fete și poate fi întâlnită în familie. Nu înțelegem cu exactitate care sunt cauzele ei. Cel mai probabil, apare din cauza unei combinații de factori, care pot fi diferiți la fiecare copil care se bâlbâie.

Bâlbâiala de dezvoltare, cea mai frecventă formă a acestei tulburări de vorbire, apare pe măsură ce copiii învață abilitățile de vorbire și de limbaj. Bâlbâiala poate fi cauzată de o leziune cerebrală, dar acest lucru este mult mai puțin frecvent. Contrar a ceea ce mulți oameni cred, este rar ca bâlbâiala să fie cauzată de factori psihologici.

Ajutați-vă copilul să gestioneze bâlbâiala


Cu toate acestea, bâlbâiala poate provoca suferință și stres atât pentru copii, cât și pentru părinți. De aceea, cel mai bun mod de a gestiona bâlbâiala nu este să vă concentrați asupra ei, ci mai degrabă să aveți răbdare și să îl sprijiniți. De exemplu, NIDCD sugerează că părinții copiilor care se bâlbâie ar trebui să

 • să creeze medii relaxate pentru conversație: rezervați timp în fiecare zi pentru a recupera cu copilul dumneavoastră
 • vorbiți și dumneavoastră într-un mod lent și relaxat
 • rezistați tentației de a termina singur cuvintele sau propozițiile copilului dumneavoastră; lăsați-l pe acesta să termine
 • concentrați-vă pe conținutul mesajului mai degrabă decât pe modul în care este transmis.


În măsura în care puteți, ignorați bâlbâiala – dar dacă copilul dvs. aduce în discuție sau pare deranjat de ea, fiți deschis și acceptați. Recunoașteți că se întâmplă, dar spuneți-i copilului dumneavoastră că este în regulă și că nu ar trebui să se îngrijoreze. Vedeți și sfaturi suplimentare de la Academia Americană de Pediatrie privind modalitățile prin care părinții pot ajuta copiii mici și preșcolari cu bâlbâială.

Când trebuie să obțineți mai mult ajutor cu bâlbâiala
Cea mai mare parte a bâlbâielii dispare de la sine în aproximativ șase luni; în general, 75% dintre copiii care se bâlbâie se opresc complet. Ar trebui să vorbiți cu medicul pediatru sau cu un logoped dacă

 • bâlbâiala a continuat mai mult de 6 până la 12 luni
 • bâlbâiala a început după vârsta de 3 până la 4 ani, deoarece acest lucru poate face mai probabilă continuarea ei
 • bâlbâiala a crescut în severitate sau frecvență
 • există un istoric familial de bâlbâială care a continuat după copilăria timpurie
 • copilul dumneavoastră este supărat sau frustrat din cauza bâlbâielii.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend