Băuturile de detoxifiere și “curățare a ficatului” funcționează?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 Băuturile de curățare a ficatului și băuturile de detoxifiere au câștigat multă admirație în comunitatea persoanelor care vor să trăiască mai sănătos, în ultimul timp. Acestea sunt promovate ca remedii naturale care te pot ajuta să vindeci ficatul, să elimini toxinele (??!) și să crești energia, printre alte beneficii. Cu toate acestea, nu este clar cum aceste băuturi pot oferi aceste beneficii și există puține studii care să le susțină utilizarea.

Acest articol oferă o scufundare științifică profundă în subiectul băuturilor care promit curățarea ficatului și detoxifierea organismului.

Ce sunt acestea?

Cocktailurile pentru curățarea ficatului și băuturile detoxifiante sunt băuturi care conțin o varietate de ierburi, fructe și legume. Ingredientele lor comune includ următoarele:

  • ciulin de lapte
  • rădăcina de papadie
  • brusture
  • sfeclă
  • scorţişoară
  • curcumă
  • ghimbir

Producătorii susțin că aceste băuturi conferă numeroase beneficii pentru sănătate. De exemplu, se pretinde că elimină deșeurile și toxinele dăunătoare, elimină impuritățile, îmbunătățesc energia și susțin sănătatea ficatului. Cu toate acestea, puține dovezi științifice susțin aceste afirmații. În plus, nu toate băuturile de curățare și detoxifiere sunt la fel. Există nenumărate tipuri pe piață și sunt fabricate cu ingrediente variate. Unele sunt destinate consumului zilnic pe termen nelimitat, în timp ce altele sunt destinate a fi utilizate pentru o perioadă de câteva săptămâni până la câteva luni.

Funcționează cu adevărat?

În prezent, nu există studii științifice care să arate că băuturile de curățare a ficatului și de detoxifiere sunt eficiente. De fapt, majoritatea afirmațiilor făcute de producători sunt pur și simplu trucuri de marketing – sau, în cel mai bun caz, pe baza unor dovezi anecdotice. Deși se pretinde că băuturile elimină toxinele, rareori se clarifică ce toxine specifice elimină sau cum. Mai mult, niciun studiu nu a arătat că persoanele sănătoase au o acumulare de toxine în corpul lor și nici nu există studii care să confirme că detoxifiantele pe bază de plante pot îmbunătăți sistemele tale naturale de detoxifiere (pielea, rinichiul, plămânul, ficatul).

La persoanele sănătoase, ficatul – principalul organ de detoxifiere al organismului – acționează pentru a modifica substanțele toxice, făcându-le inofensive și asigurându-le că sunt îndepărtate. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afecțiuni medicale au o capacitate scăzută de detoxifiere a substanțelor toxice datorită unor factori precum vârsta, sexul, sănătatea, genetica, regimul de medicație și dieta. De exemplu, deoarece majoritatea proceselor de detoxifiere ale organismului au loc în celulele hepatice, cei cu afecțiuni hepatice pot fi incapabili să efectueze procese normale de detoxifiere, ceea ce poate duce la acumularea de substanțe dăunătoare, cum ar fi amoniacul.

Cu toate acestea, corpul nu poate îndepărta cu ușurință anumite substanțe chimice, deoarece acestea se pot colecta în țesuturile grase sau în sânge. Acestea includ bisfenolul A (BPA), poluanții organici persistenți (POP), metalele grele și ftalații. Aceste substanțe chimice tind să fie concentrate în alimente ultraprocesate, cum ar fi mâncarea tip fastfood. Totuși, nu este recomandat să consumi astfel de băuturi făcătoare de minuni, așa zise pentru detox pentru a elimina aceste substanțe chimice potențial dăunătoare din corp.

În schimb, încearcă să reduci expunerea la aceste substanțe chimice, reducând aportul de alimente ultraprocesate, cum ar fi hamburgeri fast-food și cartofi prăjiți, precum și alimente procesate în ambalaje din plastic, cum ar fi chipsuri sau bomboane. Deși unii oameni se simt mai bine după ce au încercat detoxifierea, acest lucru se datorează adesea  faptului că încetează simultan să mănânce multe alimente cu conținut redus de nutrienți și alimente procesate. Astfel, modificările dietetice – nu în mod specific băuturile de curățare – sunt probabil responsabile pentru orice beneficii.

Sursa

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″]

[/vc_column][/vc_row]

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend