Băuturile dietetice pot “păcăli” creierul să se simtă flămând


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O cutie de Coca Cola are 140 de calorii, în timp ce o sticlă de plastic conține 240 de calorii.

Pentru persoanele care sunt interesate să slăbească, dar care apreciază cola sau alte băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de calorii și îndulcite cu zahăr, o versiune dietetică cu aproape zero calorii poate părea o opțiune atractivă.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Cu toate acestea, un nou studiu condus de cercetătorii de la Keck School of Medicine din cadrul University of Southern California din Los Angeles sugerează că băuturile care conțin îndulcitori artificiali cu conținut scăzut de calorii ar putea să nu fie atât de utile pentru pierderea în greutate pe cât presupun mulți.

Studiul a constatat că îndulcitorul nenutritiv (NNS) sucraloză, pe care multe băuturi dietetice îl includ ca ingredient, crește pofta de mâncare la femei și la persoanele cu obezitate în comparație cu băuturile care conțin zaharoză, un zahăr natural.

Sucraloza, cunoscută și sub numele de marcă “Splenda”, se găsește în multe băuturi dietetice. Cea mai recentă listă publicată de Food and Drug Administration (FDA), cea mai recentă listăSursa de încredere a îndulcitorilor artificiali aprobați include sucraloza, zaharina, aspartamul, acesulfamul de potasiu (Ace-K), neotame și advantame.

Cercetările sugerează că mai mult de 40% dintre adulții americani consumă sucuri dietetice îndulcite cu NNS pentru a satisface o poftă de dulce fără a suporta o penalizare calorică.

Rezultatele studiului apar în revista JAMA Network Open.

Sunt îndulcitorii artificiali siguri?


“Există o controversă în jurul utilizării îndulcitorilor artificiali, deoarece o mulțime de oameni îi folosesc pentru pierderea în greutate”, spune Kathleen Page, doctor în medicină, cercetătorul principal al studiului.

“În timp ce unele studii sugerează că ar putea fi de ajutor, altele arată că ar putea contribui la creșterea în greutate, la diabetul de tip 2 și la alte tulburări metabolice. Studiul nostru a analizat diferite grupuri de populație pentru a desluși unele dintre motivele din spatele acestor rezultate contradictorii.”

Potrivit cercetătorilor, siguranța îndulcitorilor artificiali rămâne neclară.

Michelle Routhenstein, un dietetician cardiolog și proprietar al Entirely Nourished, a declarat pentru Medical News Today:

Știm că consumul regulat de băuturi îndulcite artificial a fost legat de un risc mai mare de accident vascular cerebral și atac de cord. Acest lucru se datorează probabil impactului negativ al băuturilor îndulcite artificial asupra factorilor de risc pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale – inclusiv diabetul, tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat și greutatea crescută.”

Compararea NNS și a băuturilor cu zahăr


Cercetătorii au recrutat 74 de voluntari cu greutate stabilă, dreptaci, nefumători. Aceștia aveau vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, iar 58% erau de sex feminin. Niciunul dintre indivizi nu avea diagnostice medicale curente sau antecedente de tulburări alimentare, diabet sau consum de droguri ilegale.

Fiecare participant a participat la trei sesiuni experimentale cu cercetătorii, după ce a ținut post peste noapte înainte de sosire.

Cohorta a cuprins un număr relativ egal de persoane care aveau o greutate sănătoasă, aveau exces de greutate și aveau obezitate. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să identifice posibilele diferențe în modul în care organismele lor au răspuns la NNS.

La o ședință, fiecare individ ar fi consumat 300 de mililitri dintr-o băutură îndulcită cu NNS, o băutură îndulcită cu zahăr sau, ca martor, apă.

După ce fiecare participant și-a consumat băutura, cercetătorii le-au prezentat imagini cu alimente bogate în calorii și au folosit scanări IRM funcționale (fMRI) pentru a înregistra activitatea din regiunile creierului lor asociate cu apetitul și pofta de mâncare.

Cercetătorii au monitorizat, de asemenea, nivelurile de zahăr din sânge, de insulină și de hormoni metabolici ale participanților.

În cele din urmă, la sfârșitul fiecărei sesiuni, cercetătorii le-au oferit participanților un bufet de gustări și au înregistrat cantitatea de alimente consumată de fiecare individ.

O foame neașteptată


Scanările și analizele de sânge au relevat trei efecte semnificative care sugerează că băuturile îndulcite cu NNS pot face, de fapt, mai dificilă limitarea aportului caloric.

Scanările RMN au arătat că, în rândul femeilor și al celor cu obezitate, consumul de băuturi îndulcite cu NNS a dus la o activitate mai mare în zonele creierului asociate cu apetitul și pofta de mâncare decât consumul băuturii cu conținut de zaharoză.
A existat o scădere a nivelurilor hormonilor metabolici care semnalează faptul că ești sătul după ce ai consumat băuturi îndulcite cu NNS în comparație cu băuturile care conțin zaharoză.
După ce au consumat băuturi îndulcite cu NNS, femeile, dar nu și bărbații, au mâncat mai multe gustări la bufet la sfârșitul sesiunii.
Despre studiu, Routhenstein a spus:

“Au existat studii anterioare care au arătat efectele dăunătoare ale îndulcitorilor artificiali, iar acest studiu adaugă mai multă forță la constatările anterioare. Acest studiu a fost un studiu randomizat încrucișat care a arătat un răspuns neuronal mai mare la recompensă la îndulcitorii non-nutritivi”.

“Creierul nostru este inteligent și este clar că nu poate fi păcălit; atunci când vede că se consumă un aliment sau o băutură care are un gust foarte dulce, fără a avea calorii, caută un aliment caloric pe bază de zahăr pentru a compensa acest lucru.”

Deși Dr. Page remarcă faptul că participanții la studiu ar fi putut fi mai înfometați decât de obicei din cauza postului de dinaintea sesiunii, spune ea:

“Studiul nostru începe să ofere un context pentru rezultatele mixte ale studiilor anterioare atunci când vine vorba de efectele neuronale și comportamentale ale îndulcitorilor artificiali. Prin studierea unor grupuri diferite, am reușit să arătăm că femeile și persoanele cu obezitate pot fi mai sensibile la îndulcitorii artificiali. Pentru aceste grupuri, consumul de băuturi îndulcite artificial poate păcăli creierul să aibă senzația de foame, ceea ce poate duce, la rândul său, la un consum mai mare de calorii.”

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend