Becurile economice pot interfera cu somnul


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Atunci când nu putem dormi, există mulți vinovați posibili, iar cercetătorii adaugă unul nou, pe care mulți nu l-au luat în considerare până acum: becurile cu LED pe care le aprindem după lăsarea întunericului.

Ochiul uman detectează lumina soarelui ca fiind albă, dar, în realitate, aceasta conține spectrul de culori, iar diferite părți ale acestei game domină în diferite momente ale zilei. În timpul zilei, celulele din spatele ochilor noștri detectează soarele strălucitor, în care domină lumina albastră. Ca răspuns, aceste celule semnalează organismului să producă hormoni și alte substanțe chimice care susțin starea de veghe și de alertă. În lumina de seară, când tonurile albastre scad, aceleași celule stabilesc ritmul nopții noastre, pregătindu-ne pentru somn.

Sau ar face-o, dacă nu am porni întrerupătoarele de lumină și nu ne-am satura spațiul cu lumină albastră seara.

Vinovații sunt becurile cu diode emițătoare de lumină (LED) pe care mulți oameni le cumpără pentru că folosesc mai puțină energie și durează mai mult decât becurile convenționale. Compromisul ar putea implica sănătatea noastră, iar unele studii sugerează că expunerea prelungită la lumina albastră ar putea fi legată de orice, de la cataractă la insomnie și tulburări de dispoziție.

Becuri violete

Dar cercetătorii de la Universitatea din Houston ar putea să fi găsit o modalitate prin care să economisim energie și să ne salvăm vederea și somnul.

Aceștia au dezvoltat un bec cu LED care are un cip care emite lumină în gama violet, mai puțin dăunătoare pentru sănătate. Materialele speciale din acest cip absorb această energie a luminii violete și o convertesc, ceea ce face ca becul să emită ceea ce pentru ochii umani seamănă cu strălucirea blândă a serii. Creierul uman răspunde cu semnale care indică faptul că se apropie ora somnului.

Lumina de la aceste LED-uri violete include încă unele emisii în gama albastră, care nu trebuie să fie blocate în întregime. Cercetătorii speră că versiunea cu LED-uri violete va duce la îmbunătățirea somnului, potrivit unui scurt podcast de la National Science Foundation, care a finanțat lucrarea. Dar materialele cipurilor care absorb energia luminoasă mai au nevoie de câteva ajustări înainte de a fi disponibile pentru a ne ilumina viețile.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend