5 beneficii ale vitaminei D


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text text_lead=”yes” css_animation=”zoom-in”]5 beneficii ale vitaminei D [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text css_animation=”zoom-in”]Vitaminele D reprezintă un grup de vitamine liposolubile al căror rol principal este creșterea absorbției intestinale a calciului, magneziului și a fosfatului. Pentru organismul uman, cele mai importante forme de vitamina D sunt vitamina D₃ și vitamina D₂.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_accordion][vc_accordion_tab gutter_size=”2″ column_padding=”2″ title=”Vitamina D poate ajuta la susținerea unei sarcini sănătoase.” tab_id=”1622727302-1-20″][vc_column_text]O analiză Cochrane din 2019 sugerează că suplimentarea cu vitamina D la persoanele gravide ar putea reduce riscul de complicații ale sarcinii, cum ar fi preeclampsia, diabetul gestațional, greutatea redusă la naștere și hemoragia severă postpartum. Deși mecanismele din spatele acestui fapt nu sunt pe deplin înțelese, unele dintre aceste beneficii ar putea proveni din efectele pozitive ale vitaminei D asupra sistemului imunitar, inflamației și funcției vaselor de sânge.[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab gutter_size=”2″ column_padding=”2″ title=”Vitamina D poate promova nivelurile sănătoase de zahăr din sânge” tab_id=”1622727302-2-71″][vc_column_text]Vitamina D joacă un rol cheie în metabolizarea glucozei din alimentele pe care le consumi. Acesta stimulează celulele beta din pancreas să secrete insulină. De asemenea, reduce rezistența la insulină (atunci când organismul nu mai răspunde la insulină). Ar putea juca un rol în prevenirea apariției diabetului de tip 2.[/vc_column_text][vc_row_inner limit_content=””][vc_column_inner width=”1/1″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab gutter_size=”2″ column_padding=”2″ title=”Vitamina D poate susține un sistem imunitar sănătos.” tab_id=”1622727302-1-20″][vc_column_text]Vitamina D joacă mai multe roluri importante în reglarea sănătății imune și știm că susține celulele importante din sistemul imunitar. În timp ce oamenii de știință nu cunosc încă toate mecanismele exacte, o linie de gândire este că vitamina D poate crește producția unei substanțe numite catelicidină, o proteină a sistemului imunitar care luptă împotriva agenților patogeni care invadează, cum ar fi virusurile și bacteriile.

Ideea că vitamina D poate ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor este evident un subiect dezbătut în timpul pandemiei COVID-19. Nivelurile adecvate de vitamina D sunt asociate cu un risc și o severitate mai mici de infecții respiratorii, în timp ce deficiențele de vitamina D sunt asociate cu un risc și o severitate mai mari. Și unele cercetări privind suplimentele de vitamina D sugerează că acestea ar putea ajuta la evitarea acestor tipuri de boli. O revizuire a 25 de studii publicate în British Medical Journal în 2017 a sugerat că suplimentarea cu vitamina D a redus riscul de infecții acute ale tractului respirator la persoanele cu niveluri de vitamina D în intervalul de deficit sau la nivelul inferior al intervalului normal cu 12% în general.

Interesant: lămpile solare și uleiul de ficat de cod, ambele surse de vitamina D, au fost folosite chiar pentru a combate tuberculoza în secolele XIX și începutul secolului XX.

De asemenea, există o asociere întrenivelurile scăzute de vitamina D și bolile autoimune, cum ar fi psoriazisul, scleroza multiplă și artrita reumatoidă.[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab gutter_size=”2″ column_padding=”2″ title=”Vitamina D poate reduce riscul de a suferi sau de a muri de cancer.” tab_id=”1622727302-1-20″][vc_column_text]Experimentele de laborator și studiile pe animale indică faptul că vitamina D ar putea inhiba formarea cancerului și creșterea tumorilor.

Există unele studii observaționale și clinice care sugerează că nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de dezvoltarea mai multor tipuri de cancer – inclusiv cancerul de sân, prostată și colorectal.[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab gutter_size=”2″ column_padding=”2″ title=”Vitamina D poate ajuta la construirea oaselor puternice.” tab_id=”1622727302-1-20″][vc_column_text]Vitamina D este crucială pentru un schelet puternic și sănătos în mai multe moduri. Vitamina D ajută corpul să absoarbă calciul, principalul element constitutiv al oaselor. De asemenea, ajută celulele osoase să crească și să se reconstruiască. Promovează sănătatea oaselor, ajutând mușchii din jur să crească corect.

Dacă corpul tău nu primește suficientă vitamină D pentru a-l ajuta să absoarbă calciul din alimentele pe care le consumi, poate începe preluarea calciului stocat în schelet, potrivit Institutului Național de Artrită și Boli Musculo-scheletice și ale Pielii, care poate provoca slăbirea oaselor. De aceea, dacă nu primești suficientă vitamină D poţi dobândi osteoporoză. Un deficit de vitamina D poate duce, de asemenea, la osteomalacie sau la slăbirea oaselor.[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Prin urmare, nu uita să stai puţin la soare astăzi, eventual citind o carte bună, pe care o poţi lua de aici.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend