Bere înainte de vin? Ştiinţa din spatele mahmurelii


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ordinea de băutură dictează intensitatea mahmurelii.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Dureri de cap; senzație de greață; deșertul Sahara în gură? Da, ești mahmur! Și te gândești în sinea ta: “Dacă aș fi băut berea aia înainte de vin, nu după, nu m-aș fi simțit așa…”

Cei mai mulți dintre noi au auzit înțelepciunea populară conform căreia consumul de vin înainte de bere dă o mahmureală mai severă decât dacă cele două tipuri diferite de băuturi sunt consumate în ordine inversă. Dar susține știința această ipoteză sau a fost inventată de cineva care, în mod clar, a băut prea mult și fără oprire?

Studii anterioare au aruncat apă rece asupra afirmației, concluzionând că doza face otrava, nu ordinea. Cu toate acestea, nimeni nu a efectuat un studiu controlat corespunzător pentru a afla. Până acum. Și datorită unei echipe de oameni de știință de la Universitatea Cambridge, care a lucrat cu colegi din Germania, a fost realizat experimentul suprem, pentru a testa dacă consumul de bere după ce a băut vin duce într-adevăr la o mahmureală mai puternică.

În cadrul studiului, participanții au fost împărțiți în trei grupuri. Primul grup a băut două halbe și jumătate de bere, urmate de patru pahare mari de vin.  Al doilea grup a băut aceeași cantitate de alcool, dar de data aceasta a băut vin înainte de bere. Al treilea grup a fost un grup de control, în care participanții au băut doar bere sau doar vin (fără amestec).

Dacă înțelepciunea populară are vreun merit în această privință, atunci cel de-al doilea grup ar trebui să aibă cea mai mare mahmureală. Experimentatorii au făcut un pas mai departe și au invitat aceiași participanți înapoi în laborator o săptămână mai târziu, dar de data aceasta ordinea de băutură a fost inversată. Dacă inițial participanții au băut mai întâi bere, acum aveau să bea mai întâi vin. Cei care au băut doar bere sau doar vin, au avut acum cealaltă băutură (tot fără amestec, însă).

Dacă ar fi testat participanții o singură dată, concluziile cercetătorilor ar fi fost incomplete. Dacă cei din grupul celor care au băut mai întâi vin au suferit de mahmureli mai rele în general și au ajuns în același grup din întâmplare? Rezultatele nu ar fi fost exacte. Prin testarea participanților a doua oară, fiecare a acționat ca propriul control și cercetătorii au putut spune dacă mahmureala cu vinul a fost sau nu mai rea pentru participanți, în raport cu mahmureala cu berea. Destul de genial, dacă mă întrebați pe mine.

Rezultatele au arătat că mahmureala în toate cele trei situații a fost la fel de rea. Consumul de vin înainte de bere nu a părut să producă mahmureli mai ușoare, iar amestecul de alcool în general nu a dus la mahmureli mai puternice. Bărbații păreau să facă față mahmurelii ceva mai bine decât femeile, dar ordinea în care a fost consumat alcoolul nu a afectat intensitatea mahmurelii pentru niciunul dintre sexe. Intensitatea mahmurelii nu a putut fi prezisă de markerii fiziologici (teste de sânge și de urină) și de factori de viață precum vârsta, sexul, greutatea, obiceiurile de consum și frecvența mahmurelii. Cu toate acestea, vărsăturile și rapoartele subiective de senzație de beție mai mare au condus la o mahmureală mai intensă. Așadar, cel mai bun mod de a spune dacă ați băut prea mult este dacă simțiți că ați băut prea mult.

Concluziile sunt clare – ordinea în care beți diferite tipuri de alcool nu este posibil să afecteze cât de bine vă veți simți dimineața.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend