Blocarea celulelor imune de memorie poate vindeca vitiligo


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ar putea fi blocarea supraviețuirii celulelor imune “de memorie” răspunsul la o afecțiune a pielii care desfigurează?

Prin blocarea supraviețuirii celulelor imunitare “memorie”, cercetătorii au găsit un tratament pentru vitiligo, o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă celulele producătoare de pigment din piele, lăsând în urmă pete palide caracteristice…

Deși nu este periculoasă în sine, vitiligo este o boală care poate fi desfigurantă, provocând o mare suferință persoanelor care suferă de această afecțiune. Deși există tratamente disponibile pentru vitiligo, inclusiv creme topice care suprimă atacul imunitar asupra celulelor pielii și fototerapia, care folosește lumina UV, acestea necesită timp și efort: Sunt necesare mai multe ședințe de tratament în mod regulat, în special atunci când sunt afectate suprafețe mari de piele. În plus, aceste tratamente acționează doar pentru a re-pigmenta pielea temporar, boala reapărând invariabil la pacienți după ce orice terapie este întreruptă. În mod crucial, atunci când boala revine, aceasta tinde să se întâmple în aceleași pete de piele în care a apărut prima dată.

Această sugestie că boala are un fel de “memorie” pentru locurile în care a apărut anterior a determinat o echipă de cercetători, condusă de John Harris de la Facultatea de Medicină a Universității din Massachusetts, să analizeze mai amănunțit această proprietate. În cazul infecțiilor virale la nivelul pielii, se știe că, odată ce infecția este eliminată, sistemul imunitar lasă în urmă așa-numitele “celule T cu memorie rezidentă”, un tip de celule imunitare care își pot “aminti” virusul incriminat, recunoscându-l și atacându-l imediat în cazul în care acesta este găsit din nou în piele. “Bazându-ne pe faptul că aceste celule se formează pentru a ajuta la combaterea virușilor a doua oară”, spune Harris, “ne-am gândit că s-ar putea forma în mod similar și în autoimunitate și că ele ar putea fi sursa acestei reveniri a petelor albe în același loc”.

Echipa a analizat mostre de piele de la pacienți, dar și de la un model de șoarece dezvoltat pentru vitiligo. În ambele cazuri, cercetătorii au găsit ceea ce căutau: celule T rezidente cu memorie.

Având în vedere că aceste celule T de memorie sunt omniprezente în petele albe, înseamnă acest lucru că ele ar putea deține răspunsul la un tratament? “Ne-am gândit că, dacă am putea elimina aceste celule, nu numai că pielea s-ar îmbunătăți, dar ar putea rămâne mai bună”, spune Harris. “Am căutat un “călcâi al lui Ahile” în aceste celule și am descoperit că o proteină numită IL-15 era necesară pentru supraviețuirea lor în piele. Așa că ne-am gândit că, dacă am tăia acest semnal de supraviețuire, celulele ar dispărea – și am constatat că acest lucru este adevărat. Când am blocat semnalizarea IL-15 la șoareci, petele albe au dispărut.”

Interesant, s-a dovedit că, chiar dacă șoarecii au fost tratați pentru o perioadă relativ scurtă de timp – câteva săptămâni – simptomele lor au continuat să se amelioreze timp de luni de zile, ceea ce sugerează că această formă de tratament ar putea oferi o vindecare pe termen lung.

Dar dacă aceste celule T rezidente cu memorie au, de asemenea, un rol în combaterea infecțiilor, nu ar putea fi riscant să le blocăm supraviețuirea? Din studiu reiese că acest lucru ar putea să nu fie o problemă. “Am fost puțin surprinși să constatăm că celulele T de memorie rezidente specifice vitiligo păreau să se bazeze mai mult pe IL-15 decât celulele T care luptă împotriva infecțiilor celulele T care cauzează vitiligo au dispărut, dar celelalte nu”, explică Harris, “așa că suntem încrezători că nu numai că acesta va fi un tratament medical eficient, dar că va fi și sigur”.

În mod crucial, dacă blocarea celulelor T de memorie rezidente se dovedește eficientă în tratarea vitiligo, aceasta ar putea avea aplicații și în alte boli autoimune. “Pacienții cu vitiligo și familiile lor prezintă un risc crescut de a dezvolta o serie de alte boli autoimune. Credem că acest lucru sugerează că acestea funcționează pe aceleași căi – că folosesc același combustibil pentru a funcționa”, spune Harris. “Așadar, speranța noastră este că, prin studierea vitiligo, nu numai că vom ajuta pacienții cu vitiligo, dar am putea fi capabili să dezvoltăm medicamente care să acționeze și asupra acestor alte boli”.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend