Boala Alzheimer se dezvoltă într-un mod foarte diferit de cum se credea până acum


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pentru prima dată, cercetătorii au folosit date umane pentru a cuantifica viteza diferitelor procese care duc la apariția bolii Alzheimer și au descoperit că aceasta se dezvoltă într-un mod foarte diferit de cum se credea până acum. Rezultatele lor ar putea avea implicații importante pentru dezvoltarea unor potențiale tratamente.

Echipa internațională, condusă de Universitatea din Cambridge, a descoperit că, în loc să pornească dintr-un singur punct al creierului și să inițieze o reacție în lanț care duce la moartea celulelor cerebrale, boala Alzheimer ajunge mai devreme în diferite regiuni ale creierului. Rapiditatea cu care boala ucide celulele din aceste regiuni, prin producerea de grupuri de proteine toxice, limitează rapiditatea cu care boala progresează în general.

Cercetătorii au folosit mostre de creier post-mortem de la pacienți cu Alzheimer, precum și scanări PET de la pacienți în viață, de la cei cu tulburări cognitive ușoare până la cei cu boala Alzheimer în toată regula, pentru a urmări agregarea de tau, una dintre cele două proteine cheie implicate în această afecțiune.

În cazul bolii Alzheimer, tau și o altă proteină numită amiloid-beta se acumulează în încurcături și plăci – cunoscute sub denumirea colectivă de agregate – provocând moartea celulelor cerebrale și contracția creierului. Acest lucru are ca rezultat pierderea memoriei, schimbări de personalitate și dificultăți în îndeplinirea funcțiilor zilnice.

Combinând cinci seturi de date diferite și aplicându-le aceluiași model matematic, cercetătorii au observat că mecanismul care controlează rata de progresie a bolii Alzheimer este replicarea agregatelor în regiunile individuale ale creierului, și nu răspândirea agregatelor dintr-o regiune în alta.

Rezultatele, raportate în revista Science Advances, deschid noi căi de înțelegere a progresului bolii Alzheimer și a altor boli neurodegenerative, precum și noi modalități prin care ar putea fi dezvoltate viitoarele tratamente.

Timp de mulți ani, procesele din creier care duc la apariția bolii Alzheimer au fost descrise folosind termeni precum “cascadă” și “reacție în lanț”. Este o boală dificil de studiat, deoarece se dezvoltă pe parcursul a zeci de ani, iar un diagnostic definitiv poate fi pus doar după examinarea unor mostre de țesut cerebral după moarte.

De ani de zile, cercetătorii s-au bazat în mare parte pe modele animale pentru a studia boala. Rezultatele obținute pe șoareci au sugerat că boala Alzheimer se răspândește rapid, pe măsură ce grupurile de proteine toxice colonizează diferite părți ale creierului.

“Se credea că Alzheimer se dezvoltă într-un mod asemănător cu multe tipuri de cancer: agregatele se formează într-o regiune și apoi se răspândesc prin creier”, a declarat Dr. Georg Meisl de la Departamentul de Chimie Yusuf Hamied din Cambridge, primul autor al lucrării. “Dar, în schimb, am descoperit că atunci când Alzheimer începe există deja agregate în mai multe regiuni ale creierului și, prin urmare, încercarea de a opri răspândirea între regiuni nu va contribui prea mult la încetinirea bolii.”

Aceasta este prima dată când datele umane au fost folosite pentru a urmări ce procese controlează dezvoltarea bolii Alzheimer în timp. Acest lucru a fost posibil, în parte, datorită abordării cineticii chimice dezvoltate la Cambridge în ultimul deceniu, care permite modelarea proceselor de agregare și răspândire în creier, precum și datorită progreselor înregistrate în domeniul scanării PET și îmbunătățirii sensibilității altor măsurători ale creierului.

“Această cercetare arată valoarea lucrului cu date umane în locul modelelor animale imperfecte”, a declarat co-autorul principal, profesorul Tuomas Knowles, tot de la Departamentul de Chimie. “Este incitant să vedem progresul în acest domeniu – în urmă cu cincisprezece ani, mecanismele moleculare de bază au fost determinate pentru sisteme simple într-o eprubetă de către noi și alții; dar acum suntem capabili să studiem acest proces la nivel molecular la pacienți reali, ceea ce reprezintă un pas important pentru a dezvolta într-o zi tratamente.”

Cercetătorii au descoperit că replicarea agregatelor tau este surprinzător de lentă – durează până la cinci ani. “Neuronii sunt surprinzător de buni în ceea ce privește oprirea formării agregatelor, dar trebuie să găsim modalități de a-i face și mai buni dacă vrem să dezvoltăm un tratament eficient”, a declarat co-autorul principal, profesorul Sir David Klenerman, de la Institutul britanic de cercetare a demenței de la Universitatea din Cambridge. “Este fascinant modul în care biologia a evoluat pentru a opri agregarea proteinelor”.

Cercetătorii spun că metodologia lor ar putea fi folosită pentru a ajuta la dezvoltarea de tratamente pentru boala Alzheimer, care afectează aproximativ 44 de milioane de persoane din întreaga lume, prin direcționarea celor mai importante procese care au loc atunci când oamenii dezvoltă boala. În plus, metodologia ar putea fi aplicată și în cazul altor boli neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson.

“Descoperirea cheie este că oprirea replicării agregatelor, mai degrabă decât a propagării lor, va fi mai eficientă în stadiile bolii pe care le-am studiat”, a declarat Knowles.

Cercetătorii plănuiesc acum să analizeze procesele mai timpurii în dezvoltarea bolii și să extindă studiile la alte boli, cum ar fi demența frontală temporală, br

Cercetătorii plănuiesc acum să analizeze procesele anterioare în dezvoltarea bolii și să extindă studiile la alte boli, cum ar fi demența temporală frontală, leziunile cerebrale traumatice și paralizia supranucleară progresivă, unde se formează agregate tau în timpul bolii.

Studiul este o colaborare între cercetătorii de la Institutul britanic de cercetare a demenței de la Universitatea din Cambridge, Universitatea din Cambridge și Școala Medicală Harvard. Se recunoaște finanțarea din partea Sidney Sussex College Cambridge, a Consiliului European de Cercetare Grant Number, a Royal Society, a fundației JPB, a fundației Rainwater, a NIH și a NIHR Cambridge Biomedical Research Centre, care sprijină Cambridge Brain Bank.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend