Recomandările zilei în SHOP-ul oficial
Boala cu o mie de alergii

Boala cu o mie de alergii


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pe 25 martie este Ziua națională de luptă împotriva mastocitozei, dar puțini știu ce este mastocitoza.

Această afecțiune rară este caracterizată prin creșterea marcată a nivelurilor de mastocite, dar și prin mutații specifice la nivelul acestor celule importante. Mastocitele mediază legături între anumite componente celulare, ele eliberând histamină. Când este prea multă histamină, anumite procese se exacerbează, ducând la semne și simptome variate.

Alergiile apar prin veriga mastocite – eliberare de histamină, de aceea în mastocitoză reacțiile alergice sunt frecvente, de la ușoare până la maximale, cu șoc anafilactic. Alte simptome includ greață, vărsături, balonări, dureri abdominale, dureri musculare, lentoare, amețeli, tahicardie și tabloul e vast, perfid, greu de pus într-un tipar anume.

Reacțiile alergice pot apărea la tot felul de alergeni, de la cei de mediu, alimentari, până la medicamente. Bolnavii cu mastocitoză trebuie să aibă prudență maximă la pastilele luate, să nu încerce ceva nou, să primească un tratament numai sub supravegherea medicului.

Tratamentul implică inhibarea degranulării mastocitare, incluzând antihistaminice (medicamente tipice pentru alergii), blocanți de receptori de histamină (de tip ranitidină, se dă în eroziunile mucoasei gastrice mai ales), cromoglicat de sodiu (capsule, există și creme pentru reacțiile pur cutanate).

Mastocitoza este o boală cu multe fețe. Diagnosticarea corectă din păcate se face fie târziu, fie greu, iar unii medici tind să ignore această posibilitate. Cum bolnavii fac frecvent atacuri de panică, concentrarea pe acest lucru duce la ignorarea altei posibilități, iar cadrele medicale trebuie să fie deosebit de atente, să nu subestimeze tabloul.

Viața cu mastocitoza nu e deloc ușoară, dar respectarea unor principii relativ simple, o relație frumoasă cu medicii, o informare corectă, un tratament corespunzător sunt măsuri care aduc un echilibru.

V.

Dacă ai ajuns până aici, îți spun că poți face 3 lucruri formidabile:

1. Am introdus pachetele cu cărți în SHOP - au reduceri foarte mari și Transport Gratuit. Te bucuri de cărți utile și susții activitatea mea!

2. Mai jos ai un modul pentru înscrierea la newsletter. Este gratuit și primești pe email 1 newsletter/săptămână cu informații prețioase, toate scrise de mine.

3. Nu uita să dai mai departe articolele pe Facebook, email, whatsapp. Copiezi linkul și postezi pe Facebook. E simplu și contează enorm pentru o educație de calitate.

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare

Send this to a friend