Te-ai gândit vreodată ce se poate întâmpla de la o simplă zgârietură de pisică?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Boala zgârieturilor de pisică sau felinoza este o boală infecțioasă care rezultă cel mai adesea din zgârieturile sau mușcăturile unei pisici. Simptomele includ de obicei o umflătură nedureroasă sau bășici la locul leziunii și ganglioni limfatici dureroși și umflați. Oamenii se pot simți obosiți, pot avea dureri de cap sau febră. Simptomele încep de obicei în decurs de 3-14 zile de la infecție.

Simptome

Boala zgârieturilor de pisică se prezintă în mod obișnuit ca ganglioni limfatici sensibili, umflați în apropierea locului mușcăturii. Această afecțiune este denumită limfadenopatie regională și apare la 1-3 săptămâni după inoculare. Limfadenopatia apare cel mai frecvent la nivelul brațelor, gâtului sau maxilarului, dar poate apărea și în apropierea inghinalei sau în jurul urechii. O veziculă sau o papulă eritematoasă se pot forma la locul infecției inițiale.

Majoritatea oamenilor dezvoltă, de asemenea, simptome sistemice, cum ar fi stare de rău, scăderea poftei de mâncare și dureri. Alte simptome asociate includ dureri de cap, frisoane, dureri musculare, dureri articulare, artrită, dureri de spate și dureri abdominale. Poate dura 7 până la 14 zile sau până la două luni pentru ca simptomele să apară. Majoritatea cazurilor sunt benigne și se auto-limitează, dar limfadenopatia poate persista câteva luni după ce alte simptome dispar.  Boala se rezolvă de obicei spontan, cu sau fără tratament, într-o lună.

În situații rare, felinoza poate duce la dezvoltarea unor sechele neurologice sau cardiace grave, cum ar fi meningoencefalita, encefalopatia, convulsiile sau endocardita.  Endocardita asociată cu infecția cu Bartonella (agentul cauzator) are o mortalitate deosebit de mare. Sindromul oculoglandular Parinaud este cea mai frecventă manifestare oculară a felinozei și este o conjunctivită granulomatoasă cu umflături concomitente ale ganglionilor limfatici în apropierea urechii. Nevrita optică sau neuroretinita este una dintre prezentările atipice.

Prevenire

Boala zgârieturilor pisicii poate fi prevenită în primul rând prin luarea unor măsuri eficiente de combatere a puricilor; deoarece pisicile sunt expuse în mare parte puricilor când sunt afară, păstrarea pisicilor înăuntru poate ajuta la prevenirea infestării. Pisicile care poartă bacteria, B. henselae, sunt asimptomatice. Spălatul mâinilor după manipularea unei pisici sau a fecalelor de pisică este un factor important în prevenirea transmiterii potențiale a bolii zgârieturilor de pisică de la pisici infectate la oameni.

Tratament

Majoritatea persoanelor sănătoase elimină infecția fără tratament, dar la 5-14% dintre indivizi, organismele diseminează și infectează ficatul, splina, ochiul sau sistemul nervos central.  Deși unii experți recomandă să nu trateze boala la persoanele imunocompetente cu boli ușoare până la moderate, tratamentul tuturor persoanelor cu agenți antimicrobieni este sugerat din cauza probabilității de boală diseminată. Antibioticul preferat pentru tratament este azitromicina.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend