Boala care te face să nu mai simţi durerea


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sindromul CIPA (insensibilitatea congenitală la durere cu anhidroză) este o boală rară a sistemului nervos care împiedică pacienţii să simtă durerea sau temperatura.

Sună bine, dar.. este oare?

Incapacitatea de a simți durerea și temperatura duce adesea la leziuni severe repetate. Auto-vătămarea neintenționată este frecventă la persoanele cu CIPA, de obicei prin mușcarea limbii, a buzelor sau a degetelor, ceea ce poate duce la amputarea spontană a zonei afectate. În plus, persoanele cu CIPA se vindecă lent de leziunile pielii și ale oaselor. Traumele repetate pot duce la infecții osoase cronice (osteomielită) sau la o afecțiune numită articulație Charcot, în care oasele și țesutul din jurul articulațiilor sunt distruse. Ei nu îşi dau seama când se lovesc, aşadar fac infecţii repetate. De asemenea, nu îşi dau seama când ceva merge prost în organism.

În mod normal, transpirația ajută la răcirea temperaturii corpului. Cu toate acestea, la persoanele cu CIPA, anhidroza cauzează deseori febră recurentă, extrem de mare (hiperpirexie) și convulsii provocate de temperaturi ridicate (convulsii febrile).

Pe lângă trăsăturile caracteristice, există și alte semne și simptome ale CIPA. Mulți indivizi afectați au o piele groasă, piele îngroşată pe palmele mâinilor sau unghiile crescute prost. De asemenea, pot avea zone la nivelul scalpului unde părul nu crește. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu CIPA prezintă semne de hiperactivitate sau instabilitate emoțională. Multe persoane afectate au dizabilități intelectuale. Unele persoane cu CIPA au tonus muscular slab (hipotonie) când sunt tineri, dar forța și tonusul muscular devin normale pe măsură ce îmbătrânesc.

Durerea există cu un scop. Să ne indice unde este problema. Fără acest semnal de alarmă, persoanele cu CIPA se confruntă cu mari probleme.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend