Boli transmise de ţânţari


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Bolile transmise de țânțari sunt cele răspândite prin mușcătura unui țânțar infectat. Bolile răspândite la oameni de către țânțari includ virusul Zika, virusul West Nile, virusul Chikungunya, dengue și malaria.

Angajatorii ar trebui să-i protejeze pe muncitori, iar muncitorii ar trebui să se protejeze de bolile răspândite de țânțari. Deși este posibil ca oamenii să nu se îmbolnăvească după o mușcătură de la un țânțar infectat, unii oameni au o boală ușoară, pe termen scurt sau (rar) o boală severă sau pe termen lung. Cazurile severe de boli transmise de țânțari pot provoca moartea.

Zika

Pentru majoritatea oamenilor, simptomele acestui virus sunt ușoare: doar febră, erupții cutanate, dureri articulare și ochi roșii. Pericolul real poate fi pentru femeile însărcinate și pentru bebelușii lor. Este legat de un defect congenital numit microcefalie, care provoacă dimensiuni reduse ale craniului și leziuni ale creierului. Țânțarii au răspândit această boală în multe părți ale lumii, inclusiv Brazilia și alte țări din America de Sud și Centrală, Caraibe și Asia de Sud-Est.

Dengue

Este rar în SUA, dar apare în locuri populare printre turiști, cum ar fi Puerto Rico, insulele Pacificului, America Latină și Asia de Sud-Est. Dacă îl prinzi, vei avea probleme precum erupții cutanate, febră, cefalee, vânătăi ușoare și sângerări ale gingiilor. Uneori duce la febră hemoragică, care poate fi mortală. Singurul vaccin aprobat de FDA este destinat utilizării copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani care au fost deja infectați de unul dintre cei patru virusuri dengue.

West-Nile

Dacă te ciupeşte un țânțar care poartă acest virus, probabil că nu vei avea simptome. Unii oameni, totuși, suferă de febră, dureri articulare, diaree, vărsături sau erupții cutanate. Trebuie să ai grijă la complicații rare, cum ar fi infecțiile cerebrale numite encefalită sau meningită. Nu există vaccin pentru boală.

Malaria

Aproape jumătate din populația lumii trăiește cu riscul de a prinde această boală. Majoritatea cazurilor apar în Africa subsahariană, dar transmiterea are loc și în America de Sud, Asia de Sud și multe alte regiuni. Simptomele includ febră, cefalee, frisoane și vărsături. Dacă călătoreşti într-o țară endemică, dormi sub o plasă tratată cu insecticid.

Febra galbenă

Această boală își ia numele de la unul dintre simptomele sale, icterul, care poate face pielea și ochii să arate gălbui. Infecțiile mai puțin grave vor produce dureri de cap, dureri de spate, frisoane și vărsături. Există un vaccin care îl previne, așa că asigură-te că primeşti unul dacă călătoreşti în locurile din Africa și America Latină unde țânțarii îl răspândesc.

Chikungunya

Numele provine dintr-o limbă africană și se referă la aspectul aplecat pe care oamenii îl pot avea din cauza durerilor articulare severe. S-ar putea să apară și erupții cutanate, dureri de cap, greață și oboseală. Boala se găsește în Asia și India și a început să se mute în Europa și America. Nu există leac, dar majoritatea oamenilor se recuperează. În unele cazuri, simptomele pot dura luni sau ani.

Encefalita La Crosse

Există aproximativ 65 de cazuri ale acestui virus în fiecare an în S.U.A. Ţânţarii care îl poartă ciupesc în timpul zilei, de obicei primăvara până la începutul toamnei. Locuiesc în zone împădurite din mijlocul Atlanticului. Dacă te îmbolnăveşti, s-ar putea să ai febră, greață și cefalee, iar cazurile severe pot provoca modificări ale sistemului nervos. Dar mulți oameni nu observă niciun simptom.

Febra Rift Valley

Ţânţarii infectaţi pot da această boală oamenilor şi animalelor. Este numit după o zonă din Kenya unde medicii au descoperit-o și este comună în regiuni din Africa, dar şi în Arabia Saudită și Yemen. Simptomele includ amețeli și slăbiciune. De asemenea, poate deteriora ochii.

Virusul Canionului Jamestown

Medicii l-au observat pentru prima dată în anii 1980. Simptomele amintesc de gripă, cum ar fi febră și cefaleea. Probleme mai grave pot fi inflamația creierului său a măduvei spinării. Există mai multe tipuri de țânțari despre care se știe că poartă boala. Mai puțin de 50 de cazuri sunt raportate în fiecare an în Statele Unite.

Aşadar, pe lângă nişte cărţi bune, nu uita să iei cu tine în vacanţă spray-uri împotriva ţânţarilor.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend