Bronșita


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Bronșita este o inflamație a mucoasei tuburilor bronșice, care transportă aerul către și dinspre plămâni. Persoanele care au bronșită tușesc adesea mucus îngroșat, care poate fi decolorat. Bronșita poate fi fie acută, fie cronică.

Dezvoltându-se adesea în urma unei răceli sau a unei alte infecții respiratorii, bronșita acută este foarte frecventă. Bronșita cronică, o afecțiune mai gravă, este o iritație sau o inflamație constantă a mucoasei tuburilor bronșice, adesea din cauza fumatului.

Bronșita acută, numită și răceală toracică, se ameliorează de obicei într-o săptămână până la 10 zile, fără efecte de durată, deși tusea poate persista săptămâni întregi.

Cu toate acestea, dacă aveți crize repetate de bronșită, este posibil să aveți bronșită cronică, care necesită asistență medicală. Bronșita cronică este una dintre afecțiunile incluse în boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Simptomele


Fie pentru bronșita acută, fie pentru bronșita cronică, semnele și simptomele pot include:

 • Tuse
 • Producerea de mucus (spută), care poate fi limpede, alb, cenușiu-gălbui sau de culoare verde – rareori, poate fi striata cu sânge
 • Oboseală
 • Dificultăți de respirație
 • Febră ușoară și frisoane
 • Disconfort toracic


Dacă aveți bronșită acută, este posibil să aveți simptome de răceală, cum ar fi o ușoară durere de cap sau dureri de corp. Deși aceste simptome se ameliorează de obicei în aproximativ o săptămână, este posibil să aveți o tuse sâcâitoare care persistă timp de câteva săptămâni.

Bronșita cronică este definită ca o tuse productivă care durează cel puțin trei luni, cu accese recurente care apar timp de cel puțin doi ani consecutivi.

Dacă aveți bronșită cronică, este probabil să aveți perioade în care tusea sau alte simptome se agravează. În acele momente, este posibil să aveți o infecție acută pe lângă bronșita cronică.

Cauze


Bronșita acută este de obicei cauzată de viruși, de obicei aceiași viruși care provoacă răceala și gripa (gripa). Antibioticele nu omoară virușii, așa că acest tip de medicamente nu este util în majoritatea cazurilor de bronșită.

Cea mai frecventă cauză a bronșitei cronice este fumatul. Poluarea aerului și praful sau gazele toxice din mediul înconjurător sau de la locul de muncă pot contribui, de asemenea, la apariția acestei afecțiuni.

Factori de risc


Factorii care cresc riscul de bronșită includ:

 • Fumul de țigară. Persoanele care fumează sau care locuiesc cu un fumător prezintă un risc mai mare atât de bronșită acută, cât și de bronșită cronică.
 • Rezistența scăzută. Aceasta poate fi rezultatul unei alte boli acute, cum ar fi o răceală, sau al unei afecțiuni cronice care vă compromite sistemul imunitar. Adulții în vârstă, sugarii și copiii mici au o vulnerabilitate mai mare la infecții.
 • Expunerea la substanțe iritante la locul de muncă. Riscul de a dezvolta bronșită este mai mare dacă lucrați în preajma anumitor iritanți pulmonari, cum ar fi cerealele sau textilele, sau dacă sunteți expus la vapori chimici.
 • Refluxul gastric. Atacurile repetate de arsuri la stomac severe vă pot irita gâtul și vă pot face mai predispus la apariția bronșitei.
 • Complicații


Deși un singur episod de bronșită nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare, aceasta poate duce la pneumonie la unele persoane. Cu toate acestea, episoadele repetate de bronșită pot însemna că aveți o boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Prevenție


Pentru a vă reduce riscul de bronșită, urmați aceste sfaturi:

 • Evitați fumul de țigară. Fumul de țigară vă crește riscul de bronșită cronică.
 • Vaccinați-vă. Multe cazuri de bronșită acută sunt rezultatul gripei, un virus. Vaccinarea anuală împotriva gripei vă poate ajuta să vă protejați împotriva gripei. De asemenea, ați putea lua în considerare un vaccin care protejează împotriva unor tipuri de pneumonie.
 • Spălați-vă pe mâini. Pentru a reduce riscul de a contracta o infecție virală, spălați-vă frecvent pe mâini și obișnuiți-vă să folosiți dezinfectanți pentru mâini pe bază de alcool.
 • Purtați o mască chirurgicală. Dacă aveți BPOC, puteți lua în considerare purtarea unei măști la locul de muncă, dacă sunteți expus la praf sau gaze, și atunci când veți fi printre mulțimi, cum ar fi în timpul călătoriilor.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend