Bruceloza


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Bruceloza este o infecție bacteriană care se transmite de la animale la oameni. Cel mai frecvent, oamenii sunt infectați prin consumul de produse lactate crude sau nepasteurizate. Uneori, bacteria care provoacă bruceloza se poate răspândi prin aer sau prin contact direct cu animalele infectate.

Semnele și simptomele brucelozei pot include febră, dureri articulare și oboseală. Infecția poate fi tratată, de obicei, cu antibiotice. Cu toate acestea, tratamentul durează câteva săptămâni sau luni, iar infecția poate recidiva.

Bruceloza afectează sute de mii de oameni și animale din întreaga lume. Evitarea produselor lactate crude și luarea de măsuri de precauție atunci când se lucrează cu animale sau într-un laborator pot ajuta la prevenirea brucelozei.

Simptome


Simptomele brucelozei pot apărea oricând, de la câteva zile până la câteva luni după ce ați fost infectat. Semnele și simptomele sunt similare cu cele ale gripei și includ:

 • Febră
 • Frisoane
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Transpirații
 • Slăbiciune
 • Oboseală
 • Dureri articulare, musculare și de spate
 • Dureri de cap


Simptomele brucelozei pot dispărea timp de săptămâni sau luni și apoi pot reveni. Unele persoane au bruceloză cronică și prezintă simptome timp de ani de zile, chiar și după tratament. Semnele și simptomele pe termen lung pot include:

 • Oboseală
 • Febră recurentă
 • Inflamație a mucoasei interioare a camerelor inimii (endocardită)
 • Inflamație articulară (artrită)
 • Artrita oaselor coloanei vertebrale (spondilită)
 • Artrita articulațiilor în care se conectează coloana vertebrală și pelvisul (sacroiliită)

Cauze


Bruceloza afectează multe animale sălbatice și domestice, inclusiv: bovine, caprine, ovine, porci și porci sălbatici, câini, în special cei folosiți la vânătoare, căprioare, șamd.

Cele mai frecvente moduri în care bacteriile se transmit de la animale la oameni sunt prin:

 • Consumul de produse lactate crude. Bacteria Brucella din laptele animalelor infectate se poate răspândi la oameni în laptele nepasteurizat, înghețata, untul și brânzeturile. De asemenea, bacteria poate fi transmisă în carnea crudă sau insuficient gătită a animalelor infectate.
 • Inhalarea aerului contaminat. Bacteria Brucella se răspândește cu ușurință în aer. Fermierii, vânătorii, tehnicienii de laborator și lucrătorii din abatoare pot inhala bacteria.
 • Atingerea sângelui și a fluidelor corporale ale animalelor infectate. Bacteriile din sângele, sperma sau placenta unui animal infectat pot pătrunde în sângele printr-o tăietură sau altă rană. Deoarece contactul normal cu animalele – atingerea, periajul sau joaca – nu provoacă infecția, oamenii se infectează rar cu bruceloză de la animalele lor de companie. Chiar și așa, persoanele care au un sistem imunitar slăbit ar trebui să evite să manipuleze câinii despre care se știe că au această boală.

În mod normal, bruceloza nu se transmite de la o persoană la alta, dar, în câteva cazuri, femeile au transmis boala copiilor lor în timpul nașterii sau prin laptele matern. Rareori, bruceloza se poate răspândi prin activitate sexuală sau prin transfuzii de sânge contaminat sau de măduvă osoasă.

Prevenție


Pentru a reduce riscul de a vă îmbolnăvi de bruceloză, luați aceste măsuri de precauție:

 • Evitați alimentele lactate nepasteurizate. În ultimii ani, în Statele Unite, puține cazuri de bruceloză au fost legate de produsele lactate crude provenite de la turmele domestice. Cu toate acestea, este mai bine să evitați laptele, brânza și înghețata nepasteurizate, indiferent de originea lor. Dacă călătoriți în alte țări, evitați toate alimentele lactate crude.
 • Gătiți bine carnea. Gătiți o bucată întreagă de carne până când aceasta atinge o temperatură internă de 145 F (63 C) și lăsați-o să se odihnească cel puțin trei minute – un grad de coacere mediu. Gătiți carnea tocată până la 160 F (71 C) – bine făcută. Gătiți toate păsările de curte, inclusiv cele tocate, la 165 F (74 C). Atunci când călătoriți în afara Statelor Unite, evitați carnea insuficient gătită.
 • Purtați mănuși. Dacă sunteți medic veterinar, fermier, vânător sau lucrător la abator, purtați mănuși de cauciuc atunci când manipulați animale bolnave sau moarte sau țesuturi animale sau când asistați un animal la fătare.
 • Luați măsuri de siguranță la locurile de muncă cu risc ridicat. Dacă lucrați într-un laborator, manipulați toate specimenele în condiții de biosecuritate corespunzătoare. De asemenea, abatoarele ar trebui să urmeze măsuri de protecție, cum ar fi separarea sălii de sacrificare de alte zone de procesare și utilizarea de îmbrăcăminte de protecție.
 • Vaccinați animalele domestice. În Statele Unite, un program agresiv de vaccinare a eliminat aproape complet bruceloza din efectivele de animale. Deoarece vaccinul împotriva brucelozei este viu, acesta poate provoca boala la oameni. Orice persoană care se înțeapă accidental cu un ac în timp ce vaccinează un animal trebuie să fie tratată.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend