Poți consuma zilnic alimente incluse într-o dietă perfectă, dar dacă tu nu te simți bine, vei avea surpriza ca efectele acelei diete să fie dezamăgitoare. În lume există mai multe paradoxuri, iar cel francez e printre cele mai renumite. Francezii consumă mâncăruri nu printre cele mai sănătoase, beau vin mult, dar cifrele ne arată că nu stau prost la capitolul bolilor cardiovasculare, implicit al mortalității prin această cauză. Unde să fie explicația? Se simt extrem de bine, socializează din plin, iar aceste legături compensează deficitele din dietă.
Atenție, a nu se înțelege că pledez pentru alimente de proastă calitate. Nu. Pledez mereu pentru mâncare cât mai naturală, cât mai puțin procesată, cât mai diversificată. Dar poți consuma cantități enorme de broccoli, cartof dulce, somon, caviar, semințe, germeni, murături fermentate; cât timp nu ai o atitudine pozitivă, nu te bucuri de viață, nu socializezi din plin, e foarte probabil să nu vezi efectele benefice ale acelor alimente și să nu reduci pe cât posibil riscul de boli metabolice cronice.
Ai grijă la ce mănânci, fără să fii o persoană extrem de strictă. Integrează legumele, fructele, semințele, nucile, cerealele, ciocolata neagră, murăturile fermentate, lactatele de calitate, carnea albă, peștele în dieta ta zilnică. Consumă 30-40 de plante diferite pe săptămână. Fă un pic de mișcare, măcar 150 de minute pe săptămână. Dormi bine noaptea. Trage un pui de somn la amiază, dacă îți permiți asta. Stai cu familia și cu prietenii.
Peste toate, bucură-te de mâncare, de mișcare, de socializare. Modul în care reacționezi la viață se va traduce în sănătate, iar felul în care legi pilonii principali cu o atitudine pozitivă, plină de recunoștință și bucurie, va însemna longevitate și trai bun.
Dacă uneori ai poftă de ceva dulce, poți consuma, cât timp te simți bine, compensezi cu ceva mișcare și socializare. Un pahar de vin roșu, de doar 150 de mililitri, poate fi un liant excelent pentru socializare, cu efecte dovedite asupra sănătății. Îți poți face orice poftă cât timp știi să îmbrățișezi moderația, te ferești de alimentele superprocesate, te miști. Problemele vin mereu din exces, din stres, din sedentarism, din izolare, din informație eronată, dintr-o discrepanță între emoție și rațiune (a se citi aici educație pentru sănătate). Bucură-te de tot ce faci, cu moderație, diversificare, informație bună!