Învaţă cum să-ţi interpretezi analizele


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Probabil te-ai întrebat cel puţin o dată ce înseamnă INR, TGO, GGT, MCW, RBC atunci când te-ai uitat la analizele tale de sânge. Nu intră în atribuţiile pacientului să-şi interpreteze analizele, dar nu strică să ştim ce se ascunde în spatele unor valori care ne reflectă starea de sănătate. Voi face o întreagă secţiune legată de explicarea termenilor din componenţa analizelor de laborator, dar, mai întâi, să începem cu nişte noţiuni de bază.

Când trebuie să-mi fac analizele şi de ce?

Efectuarea unui buletin complet de analize ar trebui să se realizeze anual. De ce? Pentru că sunt o metodă bună şi rapidă de a urmări evoluţia stării tale generale de sănătate. Testarea la intervale regulate de timp îţi permite să observi modificările care au loc în organismul tău şi te ajută să iei decizii informate legate de starea ta de sănătate.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Există situaţii în care ar trebui să-mi fac analizele mai repede?

  • Da, când ai simptome neobişnuite şi frecvente. Acestea pot include orice, de la oboseală neobişnuită, la creştere anormală în greutate, la o durere nou apărută.
  • Da, atunci când vrei să îţi îmbunătăţeşti starea de sănătate. Cunoaşterea nivelurilor de colesterol (HDL şi LDL) te poate ajuta să îţi ajustezi dieta sau programul de exerciţii fizice pentru a reduce obiceiurile nesănătoase şi a creşte valoarea nutritivă a alimentelor pe care le consumi.
  • Da, dacă vrei să scazi riscul de a dezvolta anumite boli sau complicaţii. Analizele de sânge periodice pot prinde aproape orice boală în stadiu incipient. Majoritatea afecţiunilor inimii, plămânilor şi rinichilor pot fi diagnosticate folosind analize de sânge.

Ce analize ar trebui să cer?

  • hemoleucograma completă
  • biochimia sangvină
  • tabloul hormonal tiroidian
  • teste pentru nutrienţii cu rol vital, precum vitaminele din grupul B

Acestea sunt cele de bază. În funcţie de simptomele cu care te prezinţi la medicul tău de familie, acesta îţi poate cere analize suplimentare.

De ce nu trebuie să mănânc înainte de analize?

Pentru că orice mănânci conţine vitamine, nutrienţi, zaharuri, proteine, care pot influenţa compoziţia sângelui. În acest caz, laboratorul nu va calcula valorile reale. Dacă nu mănânci cu 8-12 ore înainte de recoltarea analizelor, poţi obţine rezultatele cu foarte mare acurateţe.

În articolele următoare îţi voi explica ce înseamnă fiecare element din buletinul de analize, ce valori ar trebui să aibă şi ce înseamnă dacă valoarea creşte sau scade.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend