Cafeina ar putea crește riscul de glaucom


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cercetătorii spun că persoanele care consumă multă cofeină au un risc mai mare de glaucom, dar numai dacă genele lor îi fac deja susceptibili la această boală oculară.

Persoanele care au un părinte sau un frate sau o soră diagnosticat cu glaucom ar trebui să ia în considerare limitarea cofeinei la cantitatea din două cești de cafea pe zi, spune Louis Pasquale, MD, profesor de oftalmologie la Mount Sinai Health System din New York City.

“Este o sugestie”, spune el. “Nu este ceva în mod cert determinat, dar dacă sunteți interesat să vă reduceți riscul de boală, este ceva ce cu siguranță ar trebui să luați în considerare.”

Pascale și colegii săi și-au raportat descoperirile în Ophthalmology.

Glaucomul cauzează deteriorarea nervului optic, adesea din cauza presiunii crescute de la o acumulare de lichid în interiorul ochiului. Acesta poate provoca orbire.

Boala este mai frecventă la persoanele cu membri apropiați ai familiei care o au. Iar cercetătorii au identificat variante în mai multe gene care sunt mai frecvente la persoanele cu glaucom.

În studiile anterioare, persoanele care iau doze mari de cofeină au avut creșteri temporare ale presiunii oculare. Așa că cercetătorii s-au întrebat dacă administrarea de cofeină pe o perioadă lungă de timp ar putea reprezenta un risc.

Pentru a ajuta să răspundă la această întrebare, Pasquale și colegii săi au analizat dosarele a peste 100.000 de persoane. Înregistrările proveneau din UK Biobank, un studiu de amploare realizat în Marea Britanie. Înregistrările au inclus informații despre genele pacienților, cât de mult ceai sau cafea au băut, presiunea oculară și dacă au avut glaucom.

Analizând toți participanții la un loc, cercetătorii nu au descoperit niciun risc crescut de glaucom din cauza cofeinei. De fapt, au descoperit că persoanele care consumau cea mai multă cofeină aveau de fapt o presiune oculară ușor mai mică.

Dar când s-au uitat doar la persoanele ale căror gene erau asociate cu glaucomul, au descoperit că cofeina era legată de o presiune oculară medie mai mare și, de asemenea, de un risc mai mare de glaucom.

Acest lucru a fost valabil mai ales atunci când au analizat cei 25% dintre persoanele care consumau mai mult de 321 de miligrame de cofeină – echivalentul a trei cești de cafea – pe zi. Atunci când aceste persoane se aflau, de asemenea, în primii 25% din riscul genetic de creștere a presiunii oculare, aveau un risc mult mai mare de glaucom. Aceștia aveau de aproape patru ori mai multe șanse de a avea această boală decât persoanele care nu consumau cofeină și care se aflau în cei mai mici 25% de risc genetic.

Cercetătorii au descoperit că combinația dintre cofeină și gene a crescut riscul de glaucom mai mult decât genele singure.

Cercetătorii nu au putut găsi o legătură statistică cu o presiune oculară mai mare sau cu glaucomul pentru cafea, ci doar pentru ceai. Dar acest lucru se datorează probabil unei probleme statistice, spune coautorul studiului Anthony Khawaja, profesor asociat la University College London Institute of Ophthalmology. “Răspunsul este destul de simplu – Marea Britanie este o națiune care bea ceai!”, spune el într-un e-mail. Probabil că în baza de date nu au existat suficiente persoane care să bea cantități mari de cafea pentru a analiza riscul lor de glaucom.

Persoanele aflate atât în top 25% pentru riscul genetic, cât și în top 25% pentru consumul de ceai (3 până la 6 cești de ceai pe zi), au fost de aproape trei ori mai susceptibile de a avea glaucom în comparație cu cele aflate în top 25% pentru consumul de ceai și în top 25% pentru riscul genetic.

Cu toate acestea, acest tip de studiu nu poate dovedi că cofeina crește riscul de glaucom sau de presiune oculară ridicată, chiar și în rândul persoanelor cu risc genetic, spune Pasquale. El și colegii săi ar dori să facă un studiu de urmărire în care să administreze cafeină unor grupuri de persoane cu riscuri genetice diferite, apoi să compare efectele asupra presiunii oculare.

Pacienții nu ar trebui să se bazeze pe schimbarea consumului de cofeină ca modalitate de tratare a glaucomului, spune Asaf Achiron, MD, oftalmolog la Facultatea de Medicină Sackler din Tel Aviv, Israel, care a studiat relația dintre stilul de viață și presiunea oculară. Cofeina nu a avut un efect important pentru majoritatea persoanelor din studiu, subliniază el.

“Glaucomul este o boală complexă. În unele cazuri, continuă să progreseze chiar și atunci când presiunea oculară este scăzută cu ajutorul picăturilor, astfel încât este clar că există mai multe probleme aici decât presiunea”, spune el într-un e-mail.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend