Calcifilaxia


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Calciflaxia este o boală gravă, neobișnuită, în care calciul se acumulează în vasele mici de sânge din țesuturile adipos și cutanat.

Calciflaxia provoacă cheaguri de sânge, ulcere dureroase ale pielii și poate cauza infecții grave care pot duce la deces. Persoanele care suferă de calciflaxie au, de obicei, insuficiență renală și fac dializă sau au suferit un transplant de rinichi. Afecțiunea poate apărea și la persoanele fără afecțiuni renale.

Simptome

Modele mari de tip plasă purpurie pe piele
Umflături profunde, foarte dureroase care se ulcerează creând răni deschise cu cruste negre-maronii care nu se vindecă – de obicei în zonele de piele cu un conținut ridicat de grăsime, cum ar fi stomacul și coapsa, deși pot apărea oriunde
Infecții de la rănile care nu se vindecă

Cauze

Cauza exactă a calicifilaxiei este necunoscută, dar studii recente au arătat că majoritatea persoanelor cu această afecțiune au anomalii ale factorilor de coagulare a sângelui. Factorii de coagulare a sângelui sunt substanțe din sânge care ajută la oprirea sângerărilor. Aceste anomalii pot duce la formarea de mici cheaguri de sânge mai des decât ar fi normal.

În plus, persoanele cu calciflaxie au un dezechilibru în metabolismul calciului. Acest lucru face ca calciul să se depună în cele mai mici părți ale arterelor (arteriolele), ceea ce duce în cele din urmă la formarea de cheaguri de sânge în arteriole. Cheagurile de sânge pot face ca țesuturile adipoase și pielea să fie lipsite de oxigen și de hrană.

Factori de risc

Calciflaxia afectează cel mai frecvent persoanele care au insuficiență renală în stadiu terminal. Posibilii factori de risc includ:

 • Sexul feminin
 • Obezitatea
 • Diabet
 • Anomalii ale factorilor de coagulare a sângelui
 • Dializă pe termen lung și, uneori, transplant de rinichi
 • Un dezechilibru de calciu, fosfor și aluminiu în organism
 • Unele medicamente, cum ar fi warfarina (Coumadin, Jantoven), agenții de fixare a calciului sau corticosteroizii
 • O supraproducție de hormon paratiroidian (PTH), care reglează nivelul de calciu și fosfor din organism – o afecțiune cunoscută sub numele de hiperparatiroidism
 • Uremia, o afecțiune toxică în care substanțele eliminate în mod normal prin urină – cum ar fi calciul și fosforul – se acumulează în organism

Complicații

 • Durere severă
 • Ulcere mari, profunde, care nu se vindecă
 • Infecții ale sângelui
 • Deces, de obicei din cauza infecției și a insuficienței multiorganice

În mod obișnuit, perspectivele pentru persoanele cu calcifilaxie nu sunt dătătoare de speranță. Depistarea și tratamentul precoce sunt foarte importante pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor grave.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend