Canale lacrimale blocate


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Atunci când aveți un duct lacrimal blocat, lacrimile nu se pot scurge în mod normal, lăsându-vă cu un ochi apos și iritat. Afecțiunea este cauzată de o obstrucție parțială sau completă în sistemul de drenaj al lacrimilor.

Canalul lacrimal blocat este frecvent la nou-născuți. De obicei, afecțiunea se ameliorează fără niciun tratament în primul an de viață. La adulți, o conductă lacrimală blocată se poate datora unei leziuni, unei infecții sau, mai rar, unei tumori.

Un canal lacrimal blocat este aproape întotdeauna corectabil. Tratamentul depinde de cauza blocării și de vârsta persoanei afectate.

Simptome


Semnele și simptomele unui canal lacrimal blocat includ:

 • Lăcrimare excesivă
 • Înroșirea părții albe a ochiului
 • Infecție sau inflamație oculară recurentă (ochi roz)
 • Umflături dureroase în apropierea colțului interior al ochiului
 • Formarea de cruste pe pleoape
 • Secreție de mucus sau puroi de pe pleoape și de pe suprafața ochiului
 • Vedere încețoșată

Cauze


Canalele lacrimale blocate pot apărea la orice vârstă, de la naștere până la vârsta adultă. Cauzele includ:

 • Blocaj congenital. Mulți bebeluși se nasc cu un canal lacrimal blocat. Este posibil ca sistemul de drenaj lacrimal să nu fie complet dezvoltat sau să existe o anomalie a canalului. Adesea, o membrană de țesut subțire rămâne peste orificiul care se varsă în nas (canalul nazolacrimal).
 • Modificări legate de vârstă. Pe măsură ce îmbătrâniți, micile deschideri care drenează lacrimile (puncta) pot deveni mai înguste, provocând blocaje.
 • Infecție sau inflamație. O infecție cronică sau o inflamație a ochilor, a sistemului de drenaj al lacrimilor sau a nasului poate provoca blocarea canalelor lacrimale.
 • Rănire sau traumă. O leziune la nivelul feței poate provoca leziuni osoase sau cicatrici în apropierea sistemului de drenaj, perturbând fluxul normal al lacrimilor prin canale. Chiar și mici particule de murdărie sau celule de piele libere depuse în canal pot provoca blocarea.
 • Tumoră. O tumoră în nas sau oriunde de-a lungul sistemului de drenaj lacrimal poate provoca blocaj.
 • Picături pentru ochi. Rareori, utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente, cum ar fi picăturile pentru ochi folosite pentru tratarea glaucomului, poate cauza un canal lacrimal blocat.
 • Tratamente împotriva cancerului. Un canal lacrimal blocat este un posibil efect secundar al medicamentelor de chimioterapie și al tratamentului cu radiații pentru cancer.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend