Cancerul de sân la bărbat


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cancerul mamar la bărbați este un cancer rar care se formează în țesutul mamar al bărbaților. Deși cancerul de sân este considerat cel mai adesea o boală care afectează femeile, cancerul de sân apare și la bărbați.

Cancerul de sân masculin este cel mai frecvent la bărbații în vârstă, deși poate apărea la orice vârstă.

Bărbații diagnosticați cu cancer de sân masculin într-un stadiu incipient au șanse mari de vindecare. Tratamentul implică de obicei o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul mamar. Alte tratamente, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, pot fi recomandate în funcție de situația particulară.

Simptome


Semnele și simptomele cancerului de sân masculin pot include:

 • Un nodul nedureros sau o îngroșare a țesutului mamar nedureros
 • Modificări ale pielii care vă acoperă sânul, cum ar fi gropițe, încrețituri, roșeață sau descuamare
 • Modificări la nivelul mamelonului, cum ar fi înroșirea sau descuamarea, sau un mamelon care începe să se întoarcă spre interior
 • Scurgeri de pe mamelon

Unde începe cancerul de sân la bărbați


Toată lumea se naște cu o cantitate mică de țesut mamar. Țesutul mamar este format din glande producătoare de lapte (lobulii), canale care transportă laptele către mameloane și grăsime.

În timpul pubertății, femeile încep să dezvolte mai mult țesut mamar, iar bărbații nu. Dar, deoarece bărbații se nasc cu o cantitate mică de țesut mamar, ei pot dezvolta cancer de sân.

Factori de risc


Factorii care cresc riscul de cancer de sân la bărbați includ:

 • Vârsta înaintată. Riscul de cancer de sân crește pe măsură ce îmbătrâniți. Cancerul de sân la bărbați este cel mai adesea diagnosticat la bărbații în vârstă de 60 de ani.
 • Expunerea la estrogeni. Dacă luați medicamente legate de estrogen, cum ar fi cele utilizate pentru terapia hormonală pentru cancerul de prostată, riscul de cancer de sân este crescut.
 • Antecedente familiale de cancer de sân. Dacă aveți un membru apropiat al familiei cu cancer de sân, aveți o șansă mai mare de a dezvolta boala.
 • Sindromul Klinefelter. Acest sindrom genetic apare atunci când băieții se nasc cu mai mult de o copie a cromozomului X. Sindromul Klinefelter determină o dezvoltare anormală a testiculelor. Ca urmare, bărbații cu acest sindrom produc niveluri mai scăzute de anumiți hormoni masculini (androgeni) și mai mulți hormoni feminini (estrogeni).
 • Boală hepatică. Anumite afecțiuni, cum ar fi ciroza hepatică, pot reduce hormonii masculini și crește hormonii feminini, crescând riscul de cancer de sân.
 • Obezitatea. Obezitatea este asociată cu niveluri mai ridicate de estrogen în organism, ceea ce crește riscul de cancer de sân masculin.
 • Boală sau operație la testicule.Testiculele inflamate (orhită) sau o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unui testicul (orchiectomie) poate crește riscul de cancer de sân masculin.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend