Când ai prea puţin potasiu în sânge


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Hipokaliemia este o afecțiune care apare atunci când organismul excretă prea mult potasiu. Persoanele care suferă de această afecțiune nu au în sânge o cantitate suficientă din acest mineral esențial. Hipopotasemia severă poate duce la slăbiciune musculară și la o serie de alte probleme de sănătate.

Hipokaliemia este un tip de dezechilibru electrolitic care rezultă din niveluri foarte scăzute de potasiu în sânge.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Potasiul este un mineral esențial care ajută la reglarea diferitelor organe și procese din corpul uman. Deficitul de potasiu poate afecta funcția rinichilor, a mușchilor, a inimii și a sistemului nervos.

Hipokaliemia apare de obicei ca simptom al unei alte afecțiuni sau ca efect secundar al medicamentelor care cresc fluxul de urină.

Opusul hipokaliemiei este hiperkaliemia, care apare atunci când nivelul de potasiu este prea ridicat. Potrivit unui studiu din 2017, aproximativ 1 din 11 persoane ajung de obicei în camera de urgență din cauza simptomelor unor niveluri prea ridicate sau prea scăzute de potasiu.

Simptome
Simptomele hipopotasemiei pot varia de la ușoare la severe. Este posibil ca persoanele cu simptome ușoare să nu recunoască faptul că au această afecțiune.

De asemenea, unele persoane pot să nu aibă niciun simptom. Cu toate acestea, atunci când le au, pot experimenta:

 • slăbiciune musculară care poate duce la paralizie
 • insuficiență respiratorie
 • tensiune arterială scăzută
 • contracții musculare
 • crampe în timpul exercițiilor fizice
 • sete excesivă
 • urinare excesivă
 • pierderea poftei de mâncare
 • greață și vărsături
 • constipație
 • aritmii cardiace


Deoarece afecțiunea poate afecta, de asemenea, funcția rinichilor, persoanele cu hipokaliemie pot urina prea mult în timp ce se simt extrem de însetate. De asemenea, poate apărea și afectarea cognitivă.

Mai mult, în timpul activității fizice, când mușchii angajați eliberează potasiu, hipokaliemia poate duce la un flux sanguin insuficient către mușchi, provocând durere și, în cele din urmă, ducând la distrugerea mușchiului scheletic. Afecțiunea poate, de asemenea, paraliza intestinul.

Hipokaliemia poate deveni amenințătoare pentru viață dacă afectează mușchiul cardiac, provoacă paralizie sau afectează funcționarea plămânilor.

Cu toate acestea, un studiu din 2014 sugerează că hipopotasemia severă este rară. Din 4.826 de persoane care s-au prezentat la departamentul de urgență cu hipopotasemie, doar 1% au avut o afecțiune severă. În plus, doar jumătate dintre persoanele din acest subgrup prezentau simptome.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend