Când inima încetineşte


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Blocul atrioventricular este o problemă cu sistemul electric al inimii, care face ca inima să bată și controlează ritmul și frecvența cardiacă. Această afecțiune se mai numește și tulburare de conducere.

Ce se întâmplă dacă am un bloc atrioventricular?
În mod normal, semnalele electrice călătoresc de la camerele superioare ale inimii (atrii) la camerele inferioare (ventricule). Nodul AV este un grup de celule care conectează activitatea electrică – ca un pod – de la camerele superioare ale inimii dumneavoastră la camerele inferioare. Dacă aveți un blocul atrioventricular, semnalul electric nu călătorește prin nodul atrioventricular către ventriculi. Rezultatul este o inimă care nu funcționează eficient, ceea ce înseamnă că inima bate încet sau sare peste bătăi și nu poate pompa sângele prin camerele sale și către corp așa cum ar face o inimă normală.

Care sunt tipurile de blocul atrioventricular?

Blocul atrioventricular poate fi de gradul I, II sau III, în funcție de gradul de afectare a semnalului electric.

Blocul atrioventricular de gradul întâi: Impulsul electric ajunge în continuare la ventriculi, dar se deplasează mai lent decât în mod normal prin nodul AV. Impulsurile sunt întârziate. Acesta este cel mai ușor tip de bloc cardiac.
Blocul cardiac de gradul al doilea este clasificat în două categorii: Tip I și Tip II. În blocul atrioventricular de gradul II, impulsurile sunt blocate intermitent.

Tipul I, numit și blocul de tip I Mobitz sau blocul AV al lui Wenckebach: Aceasta este o formă mai puțin gravă de bloc cardiac de gradul doi. Semnalul electric devine din ce în ce mai lent, până când inima dumneavoastră chiar sare o bătaie.

Tipul II, numit și Mobitz de tip II: În timp ce majoritatea semnalelor electrice ajung la ventricule din când în când, unele nu ajung și bătăile inimii dumneavoastră devin neregulate și mai lente decât în mod normal.

Blocul atrioventricular de gradul III: Semnalul electric de la atrii la ventricule este complet blocat. Pentru a compensa acest lucru, ventriculul începe de obicei să bată de unul singur, acționând ca un stimulator cardiac de substituție, dar bătăile inimii sunt mai lente și adesea neregulate și nu sunt fiabile. Blocul atrioventricular de gradul trei afectează grav capacitatea inimii de a pompa sânge în organism.

Este blocul atrioventricular grav sau periculos?
Poate fi. Tipul de bloc atrioventricular, localizarea și gravitatea acestuia, precum și simptomele variază de la o persoană la alta. Dacă nu este tratat, blocul atrioventricular sever poate provoca un stop cardiac brusc (inima ta încetează brusc să mai bată), dar cel mai frecvent poate provoca fie amețeli, fie leșin.

Cine riscă să aibă un blocul atrioventricular?
Este posibil să aveți un risc crescut de a avea un bloc cardiac dacă:

Mama dvs. are o boală autoimună, cum ar fi lupusul.
Aveți o vârstă mai înaintată. Riscul de bloc cardiac crește odată cu vârsta.
Aveți alte afecțiuni cardiace, inclusiv boli coronariene, boli ale valvelor cardiace.
Aveți defecte cardiace din naștere.
Aveți o boală care afectează inima, inclusiv boala reumatismală a inimii sau sarcoidoza.
Aveți un nerv vag hiperactiv (face ca inima să încetinească).
Luați medicamente care încetinesc conducerea impulsurilor electrice ale inimii, inclusiv unele medicamente pentru inimă (beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, digoxină), medicamente pentru hipertensiune arterială, antiaritmice; relaxante musculare și sedative; antidepresive și antipsihotice; diuretice; litiu.

Ce cauzează blocul atrioventricular?
Cea mai frecventă cauză a bloc atrioventricular este atacul de cord. Alte cauze includ boli ale mușchiului cardiac, numite de obicei cardiomiopatii, boli ale valvelor cardiace și probleme legate de structura inimii. Blocul atrioventricular poate fi cauzat, de asemenea, de leziuni ale inimii în timpul unei operații pe cord deschis, ca efect secundar al unor medicamente sau al expunerii la toxine. Genetica poate fi o altă cauză.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend