Candidoza orala


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Candidoza orală – numită și candidoză orală – este o afecțiune în care ciuperca Candida albicans se acumulează pe mucoasa gurii. Candida este un organism normal în gură, dar uneori se poate dezvolta excesiv și poate provoca simptome.

Candidoza orală provoacă leziuni albe și cremoase, de obicei pe limbă sau pe partea interioară a obrajilor. Uneori, candidoza bucală se poate răspândi la cerul gurii, la gingii sau la amigdale sau la partea din spate a gâtului.

Deși candidoza bucală poate afecta pe oricine, este mai probabil să apară la bebeluși și la adulții în vârstă, deoarece aceștia au imunitatea redusă; la alte persoane cu un sistem imunitar suprimat sau cu anumite afecțiuni; sau la persoanele care iau anumite medicamente. Afta bucală este o problemă minoră dacă sunteți sănătos, dar dacă aveți un sistem imunitar slăbit, simptomele pot fi mai severe și dificil de controlat.

Simptome


Copii și adulți

 • Inițial, este posibil să nu observați nici măcar simptomele de candidoză orală. Semnele și simptomele pot include:
 • Leziuni albe pe limbă, pe partea interioară a obrajilor și, uneori, pe cerul gurii, pe gingii și pe amigdale
 • Leziuni ușor ridicate cu un aspect asemănător cu cel al brânzei de vaci
 • Roșeață, arsură sau durere care poate fi suficient de severă pentru a provoca dificultăți în a mânca sau a înghiți
 • Sângerare ușoară dacă leziunile sunt frecate sau răzuite
 • Crăpături și roșeață la colțurile gurii
 • O senzație de vată în gură
 • Pierderea gustului
 • Înroșirea, iritarea și durerea sub proteza dentară (stomatită dentară)

În cazurile severe, de obicei legate de cancer sau de un sistem imunitar slăbit din cauza HIV/SIDA, leziunile se pot răspândi în jos, în esofag – tubul lung și muscular care se întinde din spatele gurii până la stomac (esofagită cu Candida). Dacă acest lucru se întâmplă, este posibil să aveți dificultăți la înghițire și dureri sau să simțiți că alimentele rămân blocate în gât.

Sugari și mame care alăptează


În plus față de leziunile albe distinctive din gură, sugarii pot avea probleme de hrănire sau pot fi agitați și iritabili. Aceștia pot transmite infecția mamelor lor în timpul alăptării. Infecția poate trece apoi de la un capăt la altul între sânii mamei și gura copilului.

Femeile ai căror sâni sunt infectați cu candida pot prezenta aceste semne și simptome:

 • Mameloane neobișnuit de roșii, sensibile, crăpate sau cu mâncărimi.
 • Piele lucioasă sau descuamată pe zona mai închisă, circulară din jurul mamelonului (areola)
 • Dureri neobișnuite în timpul alăptării sau mameloane dureroase între alăptări
 • Dureri înțepătoare în partea profundă a sânului

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend