Care este conexiunea dintre lumina albastră și somn?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Corpul tău are un ceas intern care reglează ritmul circadian – ciclul biologic de 24 de ore care influențează multe funcții interne. Cel mai important, determină momentul când corpul tău trebuie să fie treaz sau să intre în starea de somn. Cu toate acestea, ritmul tău circadian are nevoie de semnale din mediul extern – cel mai important lumina zilei și întunericul – pentru a regla această funcție. Lumina cu lungime de undă albastră stimulează senzorii din ochi pentru a trimite semnale către ceasul intern al creierului.

Practic, atât lumina soarelui cât și lumina albă conțin un amestec de diferite lungimi de undă, fiecare dintre acestea având o cantitate semnificativă de lumină albastră. Obținerea de lumină albastră, în special de la soare, în timpul zilei te ajută să rămâi atent, îmbunătățind în același timp performanța și starea de spirit.

Dispozitivele de terapie cu lumină albastră pot ajuta la tratarea depresiei, și s-a demonstrat că becurile albastre reduc oboseala și îmbunătățesc starea de spirit, performanța și somnul lucrătorilor în birouri. Cu toate acestea, becurile și dispozitivele electronice moderne, în special monitoarele de computer, produc, de asemenea, cantități mari de lumină albastră și îți pot perturba ceasul intern dacă ești expus la ele în timpul serii. Când se întunecă, glanda pineală secretă hormonul melatonină, care îi spune corpului că e timpul să se culce. Lumina albastră, fie de la soare, fie de la laptop, este foarte eficientă pentru a inhiba producția de melatonină – reducând astfel atât cantitatea, cât și calitatea somnului . Studiile leagă suprimarea melatoninei seara de diferite probleme de sănătate, inclusiv sindromul metabolic, obezitatea, cancerul și depresia.

De ce contează lumina albastră? Lumina albastră este un tip de lumină vizibilă din spectrul luminii. Are o lungime de undă relativ scurtă de 415 până la 455 nanometri. Din această cauză, razele de lumină albastră conțin mai multă energie decât multe alte tipuri de lumină.

Lumina albastră nu este produsă doar de surse artificiale. Vedem lumină albastră în mod natural de fiecare dată când ne uităm la un cer albastru. Timp de mii de ani, oamenii au fost expuși la lumina albastră doar în timpul zilelor, prin lumina naturală, de la soare. Deci, creierul nostru este antrenat să interpreteze lumina albastră ca un indiciu pentru a fi atenți, energici și pentru a ne menține corpul pregătit pentru acțiune. De aceea, expunerea la lumină albastră de pe un dispozitiv vă poate deruta corpul.

Ciclul somn-veghe poate fi perturbat de niveluri ridicate de expunere la lumină albastră – de exemplu, dintr-o sursă artificială (cum ar fi smartphone-ul ) într-un mediu altfel întunecat. Și dacă sunteți expus la prea multă lumină albastră în timpul zilei, ochii pot fi obosiți. Ochii uscați sunt, de asemenea, un efect secundar al unei expuneri prea mari la lumina albastră. Poate să stai pe dispozitive mai mult de 10 ore în fiecare zi, atât acasă, cât și la locul de muncă – deci este posibil să fii familiarizat cu aceste simptome.

Ei bine, există ochelari de lumină albastră ( cunoscuți ca protecție pentru ecran). Aceste tipuri de ochelari sunt menite să filtreze lumina albastră. Acest lucru îți permite să utilizezi surse de lumină albastră, cum ar fi smartphone-uri și laptopuri, cu efecte secundare minime.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend