Care este legătura dintre diabet și depresie? Cum pot face față dacă le am pe amândouă?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Dacă aveți diabet – fie de tip 1, fie de tip 2 – aveți un risc crescut de a dezvolta depresie. Iar dacă sunteți deprimat, este posibil să aveți o șansă mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Vestea bună este că diabetul și depresia pot fi tratate împreună. Iar gestionarea eficientă a unuia poate avea un efect pozitiv asupra celuilalt.

Cum sunt legate între ele

Deși relația dintre diabet și depresie nu este pe deplin înțeleasă:

Rigorile gestionării diabetului pot fi stresante și pot duce la simptome de depresie.

Diabetul poate provoca complicații și probleme de sănătate care pot agrava simptomele depresiei.

Depresia poate duce la decizii greșite privind stilul de viață, cum ar fi alimentația nesănătoasă, mai puține exerciții fizice, fumatul și creșterea în greutate – toate acestea fiind factori de risc pentru diabet.

Depresia vă afectează capacitatea de a îndeplini sarcini, de a comunica și de a gândi clar. Acest lucru poate interfera cu capacitatea dumneavoastră de a gestiona cu succes diabetul.

Gestionarea celor două afecțiuni împreună

Programe de autogestionare a diabetului. Programele de diabet care se concentrează pe comportament au avut succes în a-i ajuta pe oameni să își îmbunătățească controlul metabolic, să crească nivelul de fitness și să gestioneze pierderea în greutate și alți factori de risc pentru boli cardiovasculare. De asemenea, acestea pot contribui la îmbunătățirea sentimentului de bunăstare și a calității vieții.

Psihoterapie. În mod similar, participanții la psihoterapie, în special la terapia cognitiv-comportamentală, au raportat îmbunătățiri în ceea ce privește depresia, ceea ce a dus la o mai bună gestionare a diabetului.

Medicamente și modificări ale stilului de viață. Medicamentele – atât pentru diabet, cât și pentru depresie – și modificările stilului de viață, inclusiv diferite tipuri de terapie asociate cu exerciții fizice regulate, pot îmbunătăți ambele afecțiuni.

Îngrijirea colaborativă. Noile cercetări arată că tratamentul supravegheat de o asistentă medicală manager de caz care intensifică terapia atunci când este necesar ajută la îmbunătățirea atât a depresiei, cât și a diabetului. Este posibil ca acest tip de îngrijire să nu fie disponibil în majoritatea sistemelor de sănătate.

Dacă aveți diabet, urmăriți semnele și simptomele depresiei, cum ar fi pierderea interesului pentru activitățile normale, sentimente de tristețe sau disperare și probleme fizice inexplicabile, cum ar fi dureri de spate sau dureri de cap.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend