Care este legătura dintre sănătatea mintală și alergii?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cercetările anterioare au arătat că persoanele cu alergii sunt mai predispuse să aibă cel puțin o afecțiune mentală. De exemplu, există o incidență crescută a depresiei, schizofreniei și anxietății în rândul persoanelor cu dermatită atopică (DA). Astmul și rinita alergică, sau “febra fânului”, au fost legate de schizofrenie, depresie și tulburare bipolară.

Un nou studiu realizat pe baza datelor de la UK Biobank confirmă corelația dintre alergii și sănătatea mintală. Cu toate acestea, corelația nu implică o cauzalitate, iar studiul consideră, de asemenea, că este puțin probabil ca alergiile să cauzeze afecțiunile de sănătate mintală sau invers.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Cercetătorii au folosit randomizarea mendeliană pentru a investiga posibilele relații cauzale la nivel genetic între tulburările de sănătate mintală și alergii în general – precum și astm, AD și febra fânului, în mod specific.

Aceste afecțiuni de sănătate mintală au inclus depresia, tulburarea depresivă majoră, anxietatea, tulburarea bipolară, schizofrenia și neuroticismul. Cercetătorii au concluzionat: “Nu am găsit dovezi ale unor efecte cauzale între riscul genetic al bolilor alergice și sănătatea mintală”.

Autorul principal al studiului, Dr. Hannah Sallis, cercetător asociat senior în domeniul epidemiologiei genetice la Bristol Medical School, explică faptul că studiul a utilizat în cele din urmă o varietate de metodologii și date pentru a ajunge la concluzii. “Acest lucru contribuie la consolidarea încrederii noastre în constatări. Stabilirea faptului dacă boala alergică provoacă probleme de sănătate mintală sau invers este importantă pentru a ne asigura că resursele și strategiile de tratament sunt direcționate în mod corespunzător.”

Studiul a fost publicat în revista Clinical and Experimental Allergy.

Echipa a analizat datele din cadrul UK Biobank de la persoane cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani. Cu toate acestea, toți erau de etnie europeană, astfel încât rezultatele studiului s-ar putea să nu se aplice tuturor.

Autorii recunosc o altă limitare: “Analizele fenotipice au fost limitate la adulții mai în vârstă, astfel încât este posibil ca rezultatele să nu se generalizeze la populațiile mai tinere”.

Studiul nu exclude legătura de cauzalitate


În timp ce acest studiu a găsit doar indicii slabe, nesemnificative din punct de vedere statistic, ale unor relații cauzale, acest lucru nu le exclude în totalitate. Potrivit autorului principal al studiului, Dr. Ashley Budu-Aggrey, de asemenea, cercetător asociat senior la Bristol Medical School:

“Cercetarea noastră nu exclude un potențial efect cauzal asupra progresiei bolii, care trebuie încă investigat și care ar putea ajuta la descoperirea unor noi strategii de tratament pentru bolile alergice sau pentru trăsăturile de sănătate mintală.”

Cercetătorii notează câteva posibile mecanisme cauzale care ar fi putut scăpa analizei lor.

Leziunile vizibile ale pielii sau mâncărimile ar putea duce la consecințe sociale care ar putea exacerba afecțiunile de sănătate mintală. Iar privarea de somn din cauza disconfortului provocat de alergii ar putea afecta în mod similar sănătatea mintală a unei persoane.

Studiul citează, de asemenea, “ipoteza inflamatorie”, care propune că afecțiunile de sănătate mintală ar putea apărea ca urmare a răspunsului inflamator al sistemului imunitar la alergii.

Tonya Twinders, directorul general al Allergy & Asthma Network, care nu a fost implicată în cercetarea de față, a menționat un studiu anterior într-un interviu acordat Medical News Today.

Acesta a sugerat că un posibil mecanism comun ar putea fi “stresul psihologic, care este esențial în etiologia tulburărilor psihiatrice, dar care poate da naștere și la alergii”.

Asociațiile observaționale


Cercetătorii au constatat că alergiile au fost corelate în diferite moduri cu afecțiunile de sănătate mintală, după cum urmează:

  • Depresia: Studiul a confirmat o corelație puternică între depresia auto-raportată, tulburarea depresivă majoră și alergiile în general. Astmul, AD și febra fânului au fost, de asemenea, puternic asociate cu depresia.
  • Anxietate: Alergiile în general au fost asociate cu anxietatea, cu o corelație mai puternică pentru DA decât pentru astm sau febra fânului.
  • Tulburarea bipolară: Astmul a fost asociat cu tulburarea bipolară, la fel ca și alergiile în general.
  • Schizofrenia: Singura alergie asociată cu schizofrenia a fost febra fânului. Efectul, totuși, a fost protector, ceea ce înseamnă că persoanele cu febra fânului aveau mai puține șanse să aibă schizofrenie.
  • Neuroticism: Alergiile în general, astmul și AD au fost legate de neuroticism. Febra fânului a fost, de asemenea, asociată cu neuroticismul, într-o măsură mai mică.


Studiul concluzionează că “Puține dintre asocierile observate între bolile alergice și sănătatea mintală au fost reproduse [în cadrul investigației cauzale].

“Efectul cauzal pe care l-am identificat pare să fie mult mai mic ca amploare decât cel sugerat la nivel observațional”, notează autorii.

Twinders a declarat pentru MNT: “Este puțin probabil ca intervenția pentru a preveni [apariția] bolii alergice să îmbunătățească în mod direct sănătatea mintală (și viceversa). Lucrările viitoare ar trebui să investigheze dacă intervențiile care au ca scop îmbunătățirea bolii alergice prezintă dovezi mai puternice ale unui efect cauzal asupra sănătății mintale (și viceversa)”.

Dr. Budu-Aggrey a observat: “Tulburările comune de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, sunt unele dintre cele mai mari contribuții la povara globală a bolilor, iar prevalența acestora și a bolilor alergice este în creștere de ceva timp.”

“Dezlegarea naturii relației dintre boala alergică și sănătatea mintală ajută la răspunsul la o întrebare importantă privind sănătatea și sugerează că apariția bolii alergice nu determină apariția trăsăturilor de sănătate mintală sau invers”.”

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend