Care este legătura dintre sindromul ovarelor polichistice și diabet?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ce este SOPC?

De mult timp se suspectează că există o legătură între sindromul ovarelor polichistice (SOPC) și diabetul zaharat de tip 2. Din ce în ce mai mult, experții cred că aceste afecțiuni sunt legate.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Tulburarea perturbă sistemul endocrin al femeii și îi crește nivelul de androgen, numit și hormonul masculin.

Se crede că rezistența la insulină, în mod specific, poate juca un rol în provocarea PCOS. Rezistența la insulină de către receptorii pentru insulină duce la niveluri ridicate de insulină care sunt produse de pancreas.

Potrivit Clinicii Mayo, alți posibili factori asociați pentru a avea SOPC includ inflamația de grad scăzut și factorii ereditari.

Un studiu realizat în 2018 pe șoareci a propus că este cauzat de expunerea excesivă, în uter, la hormonul anti-müllerian.
Estimările privind prevalența SOPC variază foarte mult. Se raportează că afectează între 2,2 și 26 la sută dintre femeile din întreaga lume. Unele estimări indică faptul că afectează între 6 și 12 la sută dintre femeile de vârstă reproductivă din Statele Unite.

Care sunt simptomele SOPC?
SOPC poate provoca următoarele simptome:

menstruație neregulată
creștere excesivă a părului într-un model de distribuție masculin
acnee
creștere în greutate neintenționată sau obezitate
De asemenea, poate afecta capacitatea unei femei de a avea un copil (infertilitate). Este adesea diagnosticat atunci când se observă foliculi multipli în ovarele unei femei în timpul unei ecografii.

Ce legătură are SOPC cu diabetul?
Unele teorii sugerează că rezistența la insulină poate crea o reacție adversă care implică sistemul endocrin și, în acest fel, poate contribui la apariția diabetului de tip 2.

Diabetul de tip 2 apare atunci când celulele organismului devin rezistente la insulină, se produce o cantitate anormală de insulină sau ambele.

Peste 30 de milioane de americani suferă de o formă de diabet, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC)Sursa de încredere.

În timp ce diabetul de tip 2 poate fi în mod obișnuit prevenit sau gestionat prin exerciții fizice și o dietă adecvată, cercetările arată că SOPC este un factor de risc independent puternic pentru dezvoltarea diabetului.

De fapt, femeile care se confruntă cu SOPC la vârsta adultă tânără prezintă un risc ridicat de diabet și, potențial, de probleme cardiace fatale, mai târziu în viață.

Ce spun cercetările despre SOPC și diabet?
Cercetătorii din Australia au colectat date de la peste 8.000 de femei și au constatat că cele care aveau SOPC aveau de 4 până la 8,8 ori mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât femeile care nu aveau SOPC. Obezitatea a fost un factor de risc important.

Potrivit unor cercetări mai vechi, până la aproximativ 27 la sută dintre femeile aflate la premenopauză cu diabet de tip 2 au, de asemenea, SOPC.

Un studiu realizat în 2017 pe femei daneze a constatat că cele cu SOPC aveau de patru ori mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip 2. De asemenea, femeile cu SOPC au avut tendința de a fi diagnosticate cu diabet cu 4 ani mai devreme decât femeile fără SOPC.

Având în vedere această legătură recunoscută, experții recomandă ca femeile cu SOPC să fie supuse unui screening de rutină pentru diabetul de tip 2 mai devreme și mai des decât femeile fără SOPC.

Potrivit studiului australian, femeile însărcinate cu SOPC au un risc de aproape trei ori mai mare decât femeile fără SOPC de a dezvolta diabet gestațional. În calitate de femeie însărcinată, ar trebui ca femeile însărcinate să se supună unui screening regulat pentru diabetul gestațional?

Mai multe studii au arătat că SOPC și simptomele sale sunt, de asemenea, frecvent întâlnite la femeile cu diabet de tip 1.

Tratarea unei afecțiuni o tratează pe cealaltă?
Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru menținerea sănătății organismului, în special atunci când vine vorba de combaterea obezității și a diabetului de tip 2. S-a demonstrat, de asemenea, că ajută la ameliorarea simptomelor asociate cu SOPC.

De asemenea, exercițiile fizice ajută organismul să ardă excesul de zahăr din sânge și – deoarece exercițiile fizice ajută la scăderea greutății la o greutate normală – celulele devin mai sensibile la insulină. Acest lucru permite organismului să utilizeze insulina mai eficient, fiind benefic atât pentru persoanele cu diabet, cât și pentru femeile cu SOPC.

O dietă echilibrată este, de asemenea, esențială pentru a contribui la reducerea riscului de diabet și la gestionarea greutății. Asigurați-vă că dieta dvs. include următoarele alimente:

cereale integrale
proteine slabe
grăsimi sănătoase
multe fructe și legume
Cu toate acestea, tratamentele specifice pentru cele două afecțiuni se pot completa sau contrabalansa reciproc.

De exemplu, femeile cu SOPC sunt tratate și cu pilule contraceptive. Pilulele contraceptive ajută la reglarea menstruației și la eliminarea acneei, în unele cazuri.

Unele pilule contraceptive pot crește, de asemenea, nivelul de glucoză din sânge, o problemă pentru persoanele cu risc de diabet. Cu toate acestea, metforminul (Glucophage, Glumetza), un medicament de primă linie pentru diabetul de tip 2, este, de asemenea, utilizat pentru a ajuta la tratarea rezistenței la insulină în SOPC.

Care este concluzia pentru persoanele care au SOPC sau diabet?
Dacă aveți SOPC sau diabet zaharat, discutați cu medicul dumneavoastră despre ce opțiuni de tratament vor funcționa cel mai bine pentru situația dumneavoastră particulară.

Anumite modificări ale stilului de viață și medicamente vă pot ajuta să vă gestionați sănătatea.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend