Care este opusul osteoporozei?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Osteopetroza, sau boala oaselor de marmură, reprezintă o boală transmisă genetic. Face oasele anormal de dense și predispuse la rupere (fractură). Cercetătorii au descris câteva tipuri majore de osteopetroză, care se disting de obicei prin tiparul lor de moștenire sau prin severitatea semnelor și simptomelor lor.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Unele persoane afectate nu au simptome. La acești oameni, oasele neobișnuit de dense pot fi descoperite accidental atunci când se face o radiografie din alt motiv. La persoanele afectate care dezvoltă semne și simptome, caracteristicile majore ale afecțiunii includ fracturi osoase multiple, curbură anormală a coloanei vertebrale (scolioză) sau alte anomalii ale coloanei vertebrale, artrită la nivelul șoldurilor și o infecție osoasă numită osteomielită. Aceste probleme devin de obicei evidente la sfârșitul copilăriei sau adolescenței.

Oasele anormal de dense ale craniului ciupesc nervii din cap și față (nervii cranieni), ducând adesea la pierderea vederii, pierderea auzului și paralizia mușchilor feței. Oasele prea dense pot, de asemenea, să afecteze funcția măduvei osoase, împiedicând producerea de noi celule sanguine și celule ale sistemului imunitar. Drept urmare, persoanele cu osteopetroză severă prezintă risc de sângerare anormală, lipsă de globule roșii (anemie) și infecții recurente. În cele mai severe cazuri, aceste anomalii ale măduvei osoase pot pune viața în pericol în copilărie.

Alte caracteristici pot include creșterea lentă și stătură scurtă, anomalii dentare și creșterea ficatului și a splinei (hepatosplenomegalie). În funcție de modificările genetice implicate, persoanele cu osteopetroză severă pot prezenta, de asemenea, anomalii ale creierului, dizabilități intelectuale sau convulsii recurente (epilepsie).

Un tratament pentru aceşti pacienţi este constituit din transplantul de măduvă osoasă, pentru a corecta anemia şi deficitul de celule ale sistemului imunitar.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend