Care este tratamentul pentru carii?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Există trei lucruri care trebuie luate în considerare în tratamentul cariilor dentare: prevenția, remineralizarea și restaurarea.

Prevenirea: Un accent mai mare pe stomatologia preventivă a contribuit la reducerea incidenței pierderii premature a dinților. Din moment ce nu putem elimina bacteriile care se află în gură, limitarea cantității și frecvenței zaharurilor și amidonului din alimentația noastră este cea mai ușoară modalitate de a preveni cariile dentare. Menținerea unei diete sănătoase pentru a preveni cariile dentare este foarte importantă la copii și la cei mici, atât pentru dinții de lapte, cât și atunci când încep să le apară dinții de adult. Băuturile răcoritoare și sucurile zaharoase sunt deosebit de dăunătoare pentru dinți. Atunci când este posibil, îndulcitorii, cum ar fi sucraloza, ar trebui să înlocuiască zaharoza, deoarece nu pot fi digerate de bacterii. Xilitolul este un alt înlocuitor al zahărului care chiar ucide bacteriile, astfel încât mestecarea gumei cu xilitol după mese va reduce foarte mult incidența cariilor. Placa bacteriană poate fi îndepărtată din exteriorul dinților prin periaj și din interiorul dinților cu ajutorul aței dentare. Folosirea unei ape de gură ajută, de asemenea, prin limitarea numărului de bacterii dăunătoare din gură. Un medic dentist va sugera adesea plasarea de sigilanți din plastic în gropile și canelurile dinților la copii pentru a-i proteja de carii. Vizitarea regulată a dentistului va ajuta la prevenirea formării cariilor sau la prinderea lor atunci când sunt mici.

Remineralizarea: Cariile superficiale pot fi inversate atunci când sunt tratate cu o substanță care conține fluor sau calciu. Acest proces de “reîntărit” este cunoscut sub numele de remineralizare dentară. Fluorul face smalțul mai rezistent la carii și poate fi aplicat pe dinți prin intermediul pastelor de dinți cu fluor, suplimentelor, tratamentelor și lacurilor cu fluor din cabinetele stomatologice și a apei fluorurate. Cantitatea de expunere la fluorură trebuie însă controlată cu atenție, deoarece nivelurile ridicate pot fi toxice.

Restaurare: Atunci când o carie este prea mare pentru a fi remineralizată, aceasta trebuie restaurată. Dacă cavitatea este încă mică, aceasta poate fi restaurată cu o obturație din compozit sau amalgam de argint. Dacă o mare parte a dintelui este cariata, va trebui să fie acoperită cu o coroană. Coroanele sunt realizate de obicei din aur, porțelan sau zirconiu. În cazul în care caria s-a extins până în centrul dintelui și a infectat nervul, va trebui să se efectueze un tratament de canal. Uneori, caria infectează majoritatea suprafeței dentare și dintele trebuie extras. Zonele în care dinții au fost extrași pot fi, de obicei, restaurate cu implanturi dentare sau punți. Dinții de lapte care au carii pot fi restaurați cu o plombă, o coroană din oțel inoxidabil, extracție sau pulpotomie. Este foarte important ca copiii să își trateze dinții de lapte pentru ca abcesele să nu se formeze și pentru ca bolile orale să nu continue să crească până la vârsta adultă.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend