Care pot fi cauzele durerilor de stomac?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Aflați care ar putea fi cauza durerilor de stomac și când ar trebui să consultați un medic.


Ați avut vreodată dureri de stomac, dar nu ați reușit să identificați cu exactitate cauza? Din fericire, durerile de stomac nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare.

“O durere de stomac este foarte frecventă și poate fi legată de o serie de probleme de sănătate”, explică Dr. Jessica McKee, gastroenterolog la Geisinger Medical Center. “Adesea, dispare de la sine. Totuși, uneori poate fi un simptom al ceva mai grav.”

Iată câteva cauze diferite pentru o supărare a stomacului și când este posibil să fie nevoie să consultați un medic.

Multiplele cauze ale durerilor de stomac


Durerea de stomac poate avea o serie de cauze principale și, de cele mai multe ori, este posibil să puteți determina singur cauza.

“Urmărindu-vă cu atenție simptomele și gândindu-vă la posibilii factori de stres, puteți adesea să vă dați seama de ce aveți dureri de stomac”, spune Dr. McKee.

Cauzele comune ale durerilor de stomac includ:

Stresul


Atunci când suntem stresați sau neliniștiți, chiar “simțim asta în stomac”.

Fie că ești supărat, nervos sau chiar emoționat pentru un motiv întemeiat, corpul tău are un răspuns fizic. Gândește-te la ultima dată când te pregăteai pentru un eveniment sau o prezentare importantă. Sunt șanse să fi avut fluturi în stomac – sau poate chiar ați simțit greață.

“Aceste schimbări pot avea un impact asupra fiecărui sistem important, inclusiv asupra sistemului tău digestiv”, spune Dr. McKee.

Vestea bună: Un stomac deranjat din cauza stresului nu este de obicei un motiv de îngrijorare și va dispărea de la sine.

Intoxicații alimentare


Dacă aveți o intoxicație alimentară, veți ști acest lucru la scurt timp după ce ați mâncat ceva contaminat. Simptomele intoxicației alimentare apar de obicei la câteva ore după ce ați mâncat sau ați luat o gustare.

Simptomele intoxicației alimentare includ:

Greață
Vărsături
Diareea
Durere abdominală

“Cele mai multe cazuri de toxiinfecție alimentară sunt ușoare și se vindecă în câteva zile fără tratament. Monitorizați starea dumneavoastră și solicitați asistență medicală dacă simptomele persistă sau devin mai severe”, spune Dr. McKee.

Indigestie


Indigestia este, de asemenea, foarte frecventă și poate proveni din obiceiurile de viață sau alegerile alimentare.

Indigestia poate apărea dacă:

  • Mâncați anumite alimente
  • Mâncați prea repede
  • Fumați
  • Beți alcool

“Simptomele indigestiei includ o senzație de arsură, balonare, gaze, eructații sau durere”, spune Dr. McKee. “Pentru a reduce simptomele, încercați să mâncați și să beți cu moderație și să fiți conștienți de ceea ce ingerați și cât de repede.”

Sindromul colonului iritabil


Dacă vă confruntați cu dureri de stomac în mod regulat, este posibil să aveți sindromul intestinului iritabil (IBS). SII este o afecțiune comună și poate provoca crampe, balonare, gaze, diaree și/sau constipație.

IBS este o afecțiune cronică care necesită un management pe termen lung. Gestionarea dietei și a stresului vă poate ajuta să țineți simptomele sub control.

Gastropareză


Greața, vărsăturile sau senzația de sațietate rapidă pot fi simptome ale unei afecțiuni rare, dar grave, numită gastropareză. Cauza exactă a gastroparezei este adesea necunoscută, dar poate fi declanșată de diabetul de tip 1 și 2 necontrolat, narcoticele sau antidepresivele, scleroza multiplă sau o leziune a unui nerv important numit nerv vag. Atunci când aveți gastropareză, mușchii din stomac încetinesc sau nu mai golesc corect alimentele în intestin.

“Gastropareza este o afecțiune cronică și este important să obțineți un diagnostic corect, astfel încât dumneavoastră și medicul dumneavoastră să o puteți gestiona – mai ales dacă aveți diabet.” spune Dr. McKee.

Când să consultați un medic în legătură cu durerile de stomac


Dacă problemele de stomac persistă timp de câteva zile sau mai mult, este timpul să vă sunați medicul și să vorbiți cu el despre orice durere de stomac neregulată sau dureri frecvente, diaree, greață sau constipație.

“În timp ce vă pregătiți pentru programare, țineți evidența a ceea ce mâncați sau dacă există ceva în stilul dvs. de viață care ar putea provoca dureri de stomac”, spune Dr. McKee. “Fiind conștient de toate simptomele notabile pe care le experimentați ne poate ajuta să determinăm cauza.”

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend