Care sunt cauzele anorexiei?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cauza exactă a anorexiei este necunoscută. Ca în cazul multor boli, este probabil o combinație de factori biologici, psihologici și de mediu.

Biologici. Deși nu este încă clar ce gene sunt implicate, este posibil să existe modificări genetice care fac ca unele persoane să fie mai expuse riscului de a dezvolta anorexie. Unele persoane pot avea o tendință genetică spre perfecționism, sensibilitate și perseverență – toate trăsături asociate cu anorexia.

Psihologic. Unele persoane cu anorexie pot avea trăsături de personalitate obsesiv-compulsive care fac mai ușor să respecte diete stricte și să renunțe la mâncare în ciuda faptului că le este foame. Ele pot avea o dorință extremă de perfecționism, ceea ce le face să creadă că nu sunt niciodată suficient de slabe. Și pot avea niveluri ridicate de anxietate și se pot angaja în alimentație restrictivă pentru a o reduce.

Mediu. Cultura occidentală modernă pune accentul pe subțirime. Succesul și valoarea sunt adesea echivalate cu a fi slab. Presiunea colegilor poate contribui la alimentarea dorinței de a fi slabă, în special în rândul fetelor tinere.

Factori de risc

Anorexia este mai frecventă la fete și femei. Cu toate acestea, băieții și bărbații au dezvoltat din ce în ce mai multe tulburări de alimentație, posibil legate de presiunile sociale din ce în ce mai mari.

Anorexia este, de asemenea, mai frecventă în rândul adolescenților. Cu toate acestea, persoanele de orice vârstă pot dezvolta această tulburare de alimentație, deși este rară la cei de peste 40 de ani. Adolescenții pot fi mai expuși riscului din cauza tuturor schimbărilor prin care trece corpul lor în timpul pubertății. De asemenea, ei se pot confrunta cu o presiune crescută din partea colegilor și pot fi mai sensibili la critici sau chiar la comentarii ocazionale despre greutate sau forma corpului.

Anumiți factori cresc riscul de anorexie, inclusiv:

Genetica. Modificările unor gene specifice pot pune anumite persoane la un risc mai mare de anorexie. Cei care au o rudă de gradul întâi – un părinte, un frate sau un copil – care a avut această tulburare au un risc mult mai mare de anorexie.

Diete și înfometare. Dietele reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea unei tulburări de alimentație. Există dovezi solide că multe dintre simptomele anorexiei sunt de fapt simptome ale înfometării. Foametea afectează creierul și influențează schimbările de dispoziție, rigiditatea gândirii, anxietatea și reducerea poftei de mâncare. Foametea și pierderea în greutate pot schimba modul în care funcționează creierul la persoanele vulnerabile, ceea ce poate perpetua comportamentele alimentare restrictive și face dificilă revenirea la obiceiurile alimentare normale.

Tranziții. Fie că este vorba de o școală, o casă sau un loc de muncă nou; o despărțire de o relație; sau moartea sau boala unei persoane dragi, schimbările pot aduce stres emoțional și pot crește riscul de anorexie.
Complicații

Anorexia poate avea numeroase complicații. În cea mai severă formă, poate fi fatală. Moartea poate surveni brusc – chiar și atunci când cineva nu este sever subponderal. Aceasta poate rezulta din cauza unor ritmuri cardiace anormale (aritmii) sau a unui dezechilibru al electroliților – minerale precum sodiul, potasiul și calciul care mențin echilibrul fluidelor din organism.

Alte complicații ale anorexiei includ:

 • Anemie
 • Probleme cardiace, cum ar fi prolapsul valvei mitrale, ritmuri cardiace anormale sau insuficiență cardiacă
 • Pierderea de oase (osteoporoză), ceea ce crește riscul de fracturi
 • Pierderea de mușchi
 • La femei, absența menstruației
 • La bărbați, scăderea testosteronului
 • Probleme gastrointestinale, cum ar fi constipație, balonare sau greață
 • Anomalii ale electroliților, cum ar fi scăderea nivelului de potasiu, sodiu și clorură din sânge
 • Probleme renale

În cazul în care o persoană cu anorexie ajunge să fie grav subnutrită, fiecare organ din corp poate fi afectat, inclusiv creierul, inima și rinichii. Este posibil ca aceste leziuni să nu fie complet reversibile, chiar și atunci când anorexia este sub control.

Pe lângă multitudinea de complicații fizice, persoanele cu anorexie au, de obicei, și alte tulburări de sănătate mintală. Acestea pot include:

 • Depresie, anxietate și alte tulburări de dispoziție
 • Tulburări de personalitate
 • Tulburări obsesiv-compulsive
 • Abuzul de alcool și de substanțe
 • Auto-vătămare, gânduri suicidare sau tentative de suicid

Prevenire

Nu există o modalitate garantată de a preveni anorexia nervoasă. Medicii de îngrijire primară (pediatri, medici de familie și interniști) pot fi într-o poziție bună pentru a identifica indicatorii timpurii ai anorexiei și pentru a preveni dezvoltarea unei boli în toată regula. De exemplu, aceștia pot pune întrebări despre obiceiurile alimentare și satisfacția față de aspect în timpul consultațiilor medicale de rutină.

Dacă observați că un membru al familiei sau un prieten are o stimă de sine scăzută, obiceiuri severe de dietă și nemulțumire față de aspect, luați în considerare posibilitatea de a vorbi cu el sau ea despre aceste probleme. Deși este posibil să nu puteți preveni apariția unei tulburări de alimentație, puteți vorbi despre un comportament mai sănătos sau despre opțiunile de tratament.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend